Krofne ste sigurno često pravili, ali sa ovim receptom dobićete savršeno testo. Tako mekane i vazdušaste sa vanilom ili čokoladom ostaviće sve one koji ih probaju bez teksta. Priprema je jednostavna, mada zahteva malo vremena, ali isplati se. 

Krofne su popularne zbog svog fantastičnog ukusa i sada ima toliko verzija kako ih možete napraviti. Mogu biti bez ulja, prazne, pržene... Ali, da li ste znali za koju tradiciju se vezuju krofne? 

Srpska Nova godina se nekada proslavljala tako što su se služile krofne posute šećerom u prahu i ako je finansijska situacija to dopuštala - šampanjac. To je odlična kombinacija, probajte ako niste do sad. 

Sastojci za 12 krofni:

Za testo:

  • 350 g brašna
  • 150 g brašna za kolače
  • 70 g šećera
  • prstohvat soli
  • 6 g suvog kvasca
  • 2 jajeta
  • 285 ml mleka
  • 45 g neslanog putera

Za fil od vanile:

  • 3 žumanca
  • 50 g smeđeg šećera
  • 16 g brašna za kolače
  • 250 ml mleka
  • 1,5 kašičica ekstrakta vanile

Za čokoladni fil:

  • 3 žumanca
  • 45 g šećera
  • 16 g brašna za kolače
  • 250 ml mleka
  • 50 g čokolade

Još:

  • 30 g šećera
  • 30 g šećera + 8 g kakaoa u prahu

Priprema:

Za vanila fil: Umutite jaja, pa dodajte šećer i dobro sjedinite. Zatim smesi dodajte brašno, promešajte, toplo mleko i vanilu. Kada sve sjedinite, stavite da se kuva dok se ne zgusne. Konstantno mešajte. Prebacite u neku posudu, pokrijte providnom folijom i ohladite.
Za čokoladni fil: Umutite jaja, pa dodajte šećer i brašno. Posle svakog dodavanja mešajte da se dobro sjedini. Zatim sipajte toplo mleko i stavite da se kuva uz konstantno mešanje dok se ne zgusne. Sklonite sa šporeta, pa dodajte čokoladu. Mešajte dok se skroz ne sjedini. Pokrijte providnom folijom i ohladite.
Za krofne: Pomešajte oba brašna, kvasac, šećer i so. Umutite jaja, pa sipajte mleko i tu smesu dodajte u brašno. Umesite testo, pa dodajte puter sobne temperature i dodatno umesite da se sastojci sjedine. Pokrijte i ostavite sat vremena. Malo premesite, pa isecite na 12 delova, pa oblikujte loptice od oko 75 g. Pokrijte i ostavite još 15-20 minuta. Zatim svaku lopticu spljoštite rukama, pa opet oblikujte loptice, pokrijte i sada ostavite nekih 45-60 minuta. Skinite providnu foliju i ostavite ih 10 minuta da se malo osuše. Pržite ih u dosta ulja koje ste dobro zagrejali, nekih 2 minuta sa obe strane.
Ohlađene filove promešajte, pa sipajte ili u 2 kese za zamrzivač ili u kesu za ukrašavanje kolača. Na krofnama probušite rupu, pa one koje ćete puniti vanila filom uvaljajte u šećer, pa punite, a one koje ćete puniti čokoladnim filom uvaljajte u pomešani šećer i kakao, pa punite.

Pošaljite nam recept i kreirajte sadržaj sa nama! Formular pronađite OVDE.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici – Stvar ukusa

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu

Izvor: stvarukusa.rs