Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Hrana kao lek

Jabuke i kruške za zdrava pluća

Autor Stvar ukusa
Autor Stvar ukusa

Lekoviti sastojci u jabukama i kruškama smanjuju rizik od plućnih oboljenja i povećavaju otpornost na hronični bronhitis.

Izvor: Foto: Shutterstock

Voće i povrće je, kao što je već dobro poznato, veoma zdravo i štiti organizam od mnogih bolesti. Ali  jabuke i kruške imaju i prednost kod hroničnih oboljenja pluća ukoliko se uporede sa drugim vrstama voća, zaključili su istraživači sa Nacionalnog instituta za zdravlje u Bilthovenu u Holandiji.

Oni pretpostavljaju da bi sekundarne biljne materije koje su sadržane u ovim plodovima, katehine, mogle da budu odgovorne za to. Tačno 14 000 osoba koje je tim stručnjaka posmatrao i koji su jeli jabuke, manje su obolevali od magarećeg kašlja i oštećenja disajnih organa od ostalih.

Čak su i pušači koji su redovno konzumirali jabuke i kruške, postali otporniji na hronični bronhitis. I neke druge biljne materije koje se posebno nalaze u jabukama i kruškama od velikog su značaja. Jer sami katehini, koji se, na primer, nalaze i u čaju i štite srce i krvne sudove od oboljenja, nemaju to pozitivno dejstvo kod plućnih oboljenja.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu Izvor: stvarukusa.rs

Najnovije

Recepti

Trikovi i saveti