Sastojci:
- 315 g bezglutenskog brašna
- 2 kašičice instant kvasca
- 2 kašike šećera
- 1 kašičica soli
- 3 kašike putera otopljenog i ohlađenog
- 178 ml punomasnog mleka na sobnoj temperaturi
- 224 g neslanog putera ohlađenog
- 36 g bezglutenskog brašna
- 1 jaje + 1 kašika vode, dobro umućeno
Recept za mekane kroasane bez glutena:
Za kroasane bez glutena prvo napravite testo. U veću činiju stavite brašno, kvasac i šećer i umutite da se dobro sjedine. Dodajte so, i ponovo umutite da se sjedine. Napravite udubljenje u sredini suvih sastojaka, dodajte puter i mleko i mešajte dok se testo ne sjedini.
Dodajte još brašna za pola kašičice, ako je potrebno. Izvucite testo na lagano pobrašnjenu površinu, pospite sa još brašna i razvaljajte u krug od 22 cm. Čvrsto umotajte u plastičnu foliju i stavite u frižider da se ohladi dok pripremate puter.
Pripremite smesu od putera tako što ćete da pospete sa dve kašike brašna komad papira za pečenje, pa preko toga stavite sav puter i pritisnite. Pospite sa preostale 2 kašike brašna i prekrijte drugim komadom papira za pečenje. Izmesite puter oklagijom dok se ne spljošti i ne sjedini. Skinite gornji papir, presavijte puter na pola, pa ponovo prekrijte papirom i izmesite dok ne dobijete kvadrat od 12 cm.
Puter potpuno prekrijte papirom za pečenje i stavite u frižider da se ohladi 5 minuta ili dok se ne stegne. Izvadite okruglo testo iz frižidera, odmotajte ga i stavite na lagano pobrašnjenu površinu. Stavite paket ohlađenog putera direktno u sredinu testa i lagano zasecite strane testa. Puter stavite na stranu.
Koristeći oklagiju i lagano posipajući testo brašnom po potrebi da se spreči lepljenje, počnite od mesta svakog od četiri zareza i okrenite ivice testa dalje od centra da napravite 4 preklopa, ostavljajući centar testa netaknut. Vratite paket putera u centar testa i omotajte "poklopce" testa oko paketa putera kao poklon.
Paket od testa i putera pospite sa još brašna i razvaljajte u pravougaonik debljine 1,5 cm. Presavijte pravougaonik na trećine, poput poslovnog pisma. Testo ponovo lagano pospite brašnom. Razvaljajte testo od sebe u pravougaonik koji je ponovo debeo oko 1,5 cm. Savijte levu i desnu stranu pravougaonika ka sebi, kao za pismo. Preklopljeno testo čvrsto umotajte u plastičnu foliju i stavite u frižider da se hladi najmanje 4 sata ili preko noći.
Kada se testo ohladi, ponovite proces razvlačenja testa od 3 sloja u pravougaonik debljine 1,5 cm, a zatim ponovo savijte testo kao poslovno pismo, još najmanje 4 puta. Obavezno umotajte i ohladite pravougaonik testa u frižideru najmanje 30 minuta (ili u zamrzivaču na 10 minuta). Samo ga ostavite na sobnoj temperaturi nekoliko minuta pre nego što ga ponovo izvučete.
Obložite plehove papirom za pečenje i ostavite ih na stranu. Razvaljajte pripremljeno testo za kroasan u pravougaonik debljine 1,5 cm. Isecite što više pravougaonika 10 x 16 cm. Isecite svaki pravougaonik dijagonalno na dva trougla. Razvaljajte svaki trougao da biste ga izdužili na oko 20 cm od osnove do vrha. Umotajte trouglove u oblik kroasana i stavite na pleh, razmaknute. Pokrijte nauljenom najlonskom folijom i stavite na toplo mesto, dok se ne udvostruči. Nakon toga premažite površinu kroasana mešavinom jajeta i vode.
Stavite kroasane u frižider da se ohlade najmanje 10 minuta. Zagrejte rernu na 200 stepeni i ubacite ohlađene kroasane u sredinu rerne. Pecite oko 20 minuta ili dok ne porumene. Ohladite pre serviranja. Možda ćete želeti da napravite i hleb bez glutena koji je spreman za 6 minuta.
Pročitajte i kako da napravite čokoladnu tortu bez glutena
BONUS VIDEO
StvarUkusa
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus