Gluten je prirodni protein i nalazi se u hrani i piću, poput hleba, testenine, piva itd. Svakako, mnogi ljudi iz brojnih razloga pripremaju ciljano hranu bez glutena. Prema rečima dr Lize Jang, doktora nauka, koja je konsultant za ishranu i pomoćni profesor nutricionizma na Univerzitetu u Njujorku, gluten je protein koji se nalazi u mnogim žitaricama, posebno u pšenici, ječmu i raži. Durum, emmer, pšenične bobice, pira, griz, farina i faro su druge žitarice koje sadrže gluten. Obezbeđuje čvršću konzistenciju i strukturu mnogim namirnicama, posebno pečenim proizvodima. Ukoliko ste ipak u kategoriji ljudi koja ne koristi gluten, možda ćete želeti da saznate kako se pravi prašak za pecivo bez glutena.
Pošto se gluten nalazi u mnogim žitaricama, postoji mnogo prehrambenih proizvoda koji mogu da sadrže gluten, pa čak i pivo i soja sos. Gluten se takođe može koristiti kao sredstvo za zgušnjavanje ili stabilizator, što znači da uvek treba da proverite etiketu sastojka da li ima skrivenog glutena, ako pokušavate da ga izbegnete.
Gde se gluten najčešće nalazi
Gluten može da igra veliku ulogu u pekarskim proizvodima, a sve počinje od brašna. Različite vrste brašna imaju različite nivoe ovog proteina, što je ono što formira gluten kada se pomeša sa vodom i umesi. Što je veći broj proteina, to se više glutena može formirati.
Brašno za kolače ima najmanju količinu proteina i idealno je za peciva poput kolača. Višenamensko brašno i brašno za hleb imaju sposobnost da formiraju mnogo glutena, što je idealno za postizanje strukture hleba. Gluten ima funkciju vezivanja i čini hranu kompaktnom, a takođe testo čini rastegljivim. Ukoliko se trudite da ne jedete gluten, potrebno je da pronađete brašno bez glutena.
Prednosti glutena
Gluten se nalazi u nekim zdravim žitaricama kao što je celo pšenično zrno, koje sadrži vlakna, folat i druge zdrave hranljive materije. Gluten takođe može imati neka svojstva prebiotika, koji hrani dobre bakterije u našem organizmu.
Mane glutena
Gluten može imati neželjene efekte za pojedine osobe, pa tako može da utiče na osećaj blagog umora i nadimanja, i uglavnom ga, uz prethodni nadzor i pregled lekara, izbegavaju osobe koje boluju od celijakije. Preporučuje se da se obavezno konsultujete sa lekarima specijalistima ukoliko sumnjate da vam određena vrsta hrane ne prija. Možda ćete želeti da saznate kako se pravi hleb bez glutena koji je spreman za 6 minuta.
Pročitajte i kako da napravite čuvene žerbo kocke bez glutena
BONUS VIDEO
StvarUkusa
Koliko tačno soli se stavlja u bure kada se kiseli kupus?
Najbolji recept za kiseli kupus - sa suvim mesom, slaninom i šljivama
3 najbolja i najbrža recepta za pripremu šarana za Svetog Luku
Kiš loren - najbolja francuska pita sa slanininom i sirom
Održan treći Maxi nacionalni festival hrane: Proizvođači iz cele Srbije izložili širok spektar voća i povrća