Amarant

Amarant vuče svoje korene iz Južne Amerike, a bogat je vlaknima i vitaminom C. Izvrstan je za sve osobe koje se bore s celijakijom jer pozitivno utiče na obnovu celog probavnog sistema.

-Za doručak možete pomešati trećinu šoljice amaranta i 3/4 šoljice bezglutenske zobi i začiniti. Sve to začinite s malo soli i dodajte 4 šoljice vode i pustite da se kuva oko pola sata.

Pogledajte i Da li ste preosetljivi na gluten?

Heljda

Heljda je tradicionalno seljačko jelo, široko prisutno i na našim područjima. Bogato je kalcijumom i B vitaminom. Ima poseban  ukus, a najčešće se priprema u obliku kaše.

-Za pripremu kaše kuvajte heljdu 15-20 minuta na laganoj vatri s dodatkom maslaca ili maslinovog ulja i malo soli.

Pogledajte i Kako se kuvaju žitarice

Kukuruz

Kukuruz pa tako i kukuruzno brašno predstavlja bogat izvor vlakana, vitamina C i vitamina A. Ukoliko ste bolovali od celijakije i pokušavate da obnovite svoje ćelije i količine vitamina A u telu, palenta je prava stvar za vas.

Kukuruz se može pripremiti i konzumirati na mnogo različitih načina, uključujući palentu. Palenta je jako ukusan i hranjiv oblik kukuruza kojeg možete poslužiti kao prilog uz gotovo bilo koje jelo

Proso

Proso je često marginalizovana žitarica koja u modernije vreme nije više toliko u upotrebi. Međutim, vrlo je hranjiva i lako probavljiva, prilično je jeftina i isplativa i bogata B vitaminima i kalijumom. Takođe, proso može regulisati i pH vrednost unutar našeg tela i tako pomoći da održite kiselo-baznu ravnotežu celog organizma.

-Za pripremu prosa potrebno je šoljicu žitarica kuvati na laganoj vatri tokom tridesetak minuta uz dodatak 2-3 šoljice vode.

-Proso možete pripremiti i u obliku pudinga. Kuvajte proso u 4 šoljice mešavine vode i voćnog soka tokom 45 minuta do sat vremena.

Pogledajte i Sve blagodeti žitarica

Kvinoja

Kvinoja je u novije vreme postala jedna od popularnijih i poznatijih žitarica. Bogata je gvožđem i proteinima, a posebno je često koriste osobe koje ne konzumiraju meso niti namirnice životinjskog porekla.

-Šoljicu kvinoje skuvajte u svega 10-ak minuta s dodatkom 3 šoljice vode.

Zob

Zobene pahuljice predstavljaju početak dana za veliki broj ljudi širom sveta. Zob je vrlo bogata vlaknima i proteinima. U pravilu zob ne sadrži gluten, ali tokom obrade postoji mogućnost da se „zarazi“ glutenom zato svakako potražite proizvode kojima na deklaraciji piše da ne sadrže gluten.

-Recept za pripremu zobi prilično je sličan kao i kod ostalih žitarica; prokuvajte šoljicu zobi u 2-3 šoljice vode tokom 15-ak minuta (zvisno koju gustoću želite da dobijete).

Pirinač

Pirinač je globalno raširena žitarica koja se koristi već vekovima. Bogata je tiaminom i ne sadrži gluten . Ukoliko želite da uravnotežite nivo šećera u krvi odlučite se za basmati pirinač koji će vaše telo duže probavljati. Za veći udeo vlakana preporučuje se integralni (smeđi) pirinač koji se nešto duže kuva od običnog.

-Šoljicu pirinča skuvajte u dve šoljice vode, to će potrajati nešto više od deset minuta.

-Za pripremu integralnog pirinča, 1 šoljicu žitarica potrebno je skuvati u 2-3 šoljice vode. To će potrajati 45 minuta do sat vremena.

Pogledajte i Integralni ili beli pirinač - koji je zdraviji?

Kineska šećerna trska

Šećerna trska jedna je od slabije poznatih žitarica koja slovi kao bezglutenska. Verovatno veliki broj ljudi ni ne zna da se šećerna trska može konzumirati kao žitarica. Prilično ju je teško naći u integralnom obliku, međutim brašno šećerne trske predstavlja odličnu namirnicu za pripremu raznim pekarskih proizvoda, naravno – bez glutena.

Teff

Teff je namirnica koja je vrlo raširena u etiopskoj kuhinji. Bogata je proteinima, vlaknima i drugim nutrijentima. Neki je čak nazivaju i super žitaricom jer sadrži pet puta više kalcijuma, gvožđa i kalijuma od svih ostalih žitarica.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - StvarUkusa

Izvor: atma.hr