Procenjuje se da jedan posto stanovništva u Velikoj Britaniji pati od nedijagnostikovane celijakije, piše Daily Mail. Simptomi mogu uključivati nadutost, bol u stomaku, proliv, zatvor, bol u zglobovima, otečenost, osipe i stalan osećaj umora.
Međutim lekari upozoravaju da je bolest nazvana necelijačna preosjetljivost na gluten (NCGS) još češća, ali znatno manje poznata. Ljudi koji pate od te bolesti vrlo često imaju jednake simptome kao i oni s celijakijom, poput nadutosti, proliva i boli u stomaku, ali uprkos tim simptomima na pregledima imaju negativne rezultate.
Ti simptomi uzrokovani su sasvim drugim mehanizmom, a do sada nije razjašnjeno zašto naticanje prstiju na rukama i nogama može biti povezano s tečnošću koja "curi" iz natečenih tkiva. To je kontroverzna dijagnoza: mnogi lekari su skeptični jer ne postoji dijagnostički test koji bi je dokazao ili pak njen jasan uzrok.
Doktorka Kamran Rostami, gastroenterolog, kaže: "Videla sam brojne pacijente sa simptomima celijakije, uključujući nadutost, proliv i umor, ali njihovi testovi na tu bolest bili su negativni. Neki pacijenti su rekli kako im se stanje poboljšalo na bezglutenskoj dijeti. Postalo je jasno da postoje pacijenti osetljivi na gluten koji nemaju alergijske reakcije niti im autoimuni mehanizmi mogu biti identifikovani."
"Procenjuje se da na svaku osobu obolelu od celijakije dolazi šest ili sedam osoba s necelijačnom preosetljivošću na gluten. Moguće je da NCGS utiče na 6-10 posto stanovništva. Naša ishrana se drastično promenila u poslednjih 20 godina. Danas ljudi jedu više uglejnih hidrata koji sadrže gluten nego naši preci, a naš probavni sistem se u nekim slučajevima teško prilagođava", dodaje doktorka Rostami. ž
Izvor: zdrava&sretna.hr
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus