Prokelj ima brojne nutritivne prednosti zbog kojih bi bilo poželjno da i ovo povrće uključite u svoju ishranu. Inače spada u istu porodicu kojoj pripadaju kelj i karfiol. Sve češće je prisutan u receptima i njegova popularnost s razlogom raste.
1. Visok nivo hranljivih materija
Prokelj ima malo kalorija, ali je bogat vlaknima, vitaminima i mineralima. U 78 grama kuvanog prokelja nutritivne vrednosti su sledeće:
- Kalorije: 28
- Proteini: 2 grama
- Ugljeni hidrati: 5,5 grama
- Vlakna: 2 grama
- Vitamin K: 91% preporučene dnevne vrednosti
- Vitamin C: 53% preporučene dnevne vrednosti
- Folati: 12% preporučene dnevne vrednosti
Prokelj je posebno bogat vitaminom K, koji je inače neophodan za zgrušavanje krvi i zdravlje kostiju. Takođe je bogat vitaminom C, poznatim antioksidansom. Pored toga, ima visok sadržaj vlakana i samim time je pogodan za ishranu. Pored navedenih hranljivih sastojaka, proklej sadrži i manje količine vitamina B6, kalijuma, gvožđa, tiamina, magnezijuma i fosfora.
2. Bogat je antioksidansima
Sadržaj antioksidanasa u prokelju je izuzetno velik. Samim time je preporučljivo uključiti ga u meni. Antioksidansi su jedinjenja koja pospešuju opšte zdravlje i pomažu u sprečavanju oštećenja ćelija. Konzumiranje proklelja u velikoj meri pomaže snabdevanju organizma antioksidansima, koji su bitni za održavanje zdravlja.
3. Visok sadržaj vlakana
Samo 1/2 šolje kuvanog prokelja sadrži 2 grama vlakana. Unos odgovarajuće količine prokelja samim time je pogodan za uravnoteženu ishranu i normalno funkcionisanje creva, pod pretpostavkom da ste zdravi i da nemate specijalne režime ishrane.
Konzumiranje prokleja sa drugim dobrim izvorima vlakana - poput drugog povrća, voća i celih žitarica, može pomoći da zadovoljite dnevne potrebe za vlaknima.
4. Bogat je vitaminom K
Prokelj je dobar izvor vitamina K. Ovaj važan nutrijent igra vitalnu ulogu u telu, jer je neophodan za koagulaciju. Vitamin K takođe je važan za rast kostiju i dobro ga je uključiti za eventualnu prevenciju od osteoporoze.
5. Visok nivo vitamina C
Prokelj obezbeđuje 48 mg vitamina C u 120 g ovog kuvanog povrća. Vitamin C je važan za tkiva i deluje kao antioksidans, a uključen je i u proizvodnju proteina poput kolagena. Poznato je da je dobar i za imunitet. Dodavanjem čak samo jedne ili dve porcije prokelja u ishranu nekoliko puta nedeljno može da zadovolji vaše potrebe za vitaminom C.
6. Lako ga je uključiti u ishranu
Prokelj se lako može uključiti u priloge i jela. Za jednostavan prilog prvo odsecite krajeve prokelja. Pomešajte sa malo maslinovog ulja, soli i bibera, a zatim ga ispecite na plehu dok ne postane hrskav. Takođe ga možete dodati u jela od testenina ili fritate. Možda će vas zanimati i kako da napravite prokelj zapečen sa sirom i pavlakom.
Pročitajte recept za prazničnu pitu sa prokeljom
BONUS VIDEO
StvarUkusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem