Pita sa prokeljom ima kremasti fil od iseckanih glavica a obložena je lisnatim testom. Ima pravi zimski i praznični ukus, a obožavaće je vegetarijance i vegani! Ako volite prokelj isprobajte i recept Gordona Remzija za prokelj sa slaninom. Za pitu sa prokeljom potrebni su vam ovi sastojci:
Sastojci:
- 250 g prokulica
- 3 kašike putera ili veganskog putera
- 1 šargarepa iseckana na kockice
- 2 rebra celera iseckana na kockice
- 2 čena belog luka mlevenog
- 1 kašičica sušene žalfije
- 50 g običnog višenamenskog brašna
- 500 ml povrtnog bujona
- 150 ml mleka ili veganskog mleka
- ⅛ kašičice soli i bibera
- ½ kašičice muskatnog oraščića
- 2 kašike parmezana, može i vegetarijanske ili veganske alternative
- 8 listova lisnatog testa
- Ulje
Recept za pitu sa prokeljom:
Izdinstajte prokelj i povrće na puteru
Za pripremu pite sa prokeljom prvo zagrejte rernu na 200C. Prokelj pažljivo iseckajte i ostavite sa strane. U većoj šerpi otopite 1 kašiku putera, pa dodajte šargarepu i celer i kuvajte, mešajući, 7 minuta ili dok ne omekša, zatim dodajte iseckani prokelj i kuvajte još 5 minuta. Izvadite iz tiganja i ostavite na stranu. Istopite još 2 kašike putera u tiganju, zatim dodajte beli luk i žalfiju i kuvajte 1 minut. Umešajte brašno i kuvajte 2 minuta.
Sipajte kuvani prokelj i povrće sa mlekom u posudu za pečenje, a odozgo lisnato testo
Umutite bujon od povrća, malo po malo, pa malo po malo dodajte mleko, dobro umutite. Smanjite vatru i kuvajte 5 minuta ili dok smesa ne postane gusta i kremasta. Umešajte sve kuvano povrće, so i biber i muškatni oraščić. Zagrevajte 2 minuta. Sipajte kremastu mešavinu prokelja u posudu za pečenje otpornu na toplotu i pospite parmezanom. Lisnato testo poprskajte uljem ili premažite uljem. Lagano zgnječite list testa i stavite na kremastu mešavinu prokelja. Ponavljajte postupak dok cela pita ne bude pokrivena.
Stavite u rernu i pecite 25 minuta ili dok lisnato testo ne porumeni. Uživajte u piti sa prokeljom!
Pročitajte i KAKO SPREMITI PROKELJ DA NE BUDE GORAK
BONUS VIDEO:
StvarUkusa/L.S.
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem