Pita sa prokeljom ima kremasti fil od iseckanih glavica a obložena je lisnatim testom. Ima pravi zimski i praznični ukus, a obožavaće je vegetarijance i vegani! Ako volite prokelj isprobajte i recept Gordona Remzija za prokelj sa slaninom. Za pitu sa prokeljom potrebni su vam ovi sastojci:
Sastojci:
- 250 g prokulica
- 3 kašike putera ili veganskog putera
- 1 šargarepa iseckana na kockice
- 2 rebra celera iseckana na kockice
- 2 čena belog luka mlevenog
- 1 kašičica sušene žalfije
- 50 g običnog višenamenskog brašna
- 500 ml povrtnog bujona
- 150 ml mleka ili veganskog mleka
- ⅛ kašičice soli i bibera
- ½ kašičice muskatnog oraščića
- 2 kašike parmezana, može i vegetarijanske ili veganske alternative
- 8 listova lisnatog testa
- Ulje
Recept za pitu sa prokeljom:
Izdinstajte prokelj i povrće na puteru
Za pripremu pite sa prokeljom prvo zagrejte rernu na 200C. Prokelj pažljivo iseckajte i ostavite sa strane. U većoj šerpi otopite 1 kašiku putera, pa dodajte šargarepu i celer i kuvajte, mešajući, 7 minuta ili dok ne omekša, zatim dodajte iseckani prokelj i kuvajte još 5 minuta. Izvadite iz tiganja i ostavite na stranu. Istopite još 2 kašike putera u tiganju, zatim dodajte beli luk i žalfiju i kuvajte 1 minut. Umešajte brašno i kuvajte 2 minuta.
Sipajte kuvani prokelj i povrće sa mlekom u posudu za pečenje, a odozgo lisnato testo
Umutite bujon od povrća, malo po malo, pa malo po malo dodajte mleko, dobro umutite. Smanjite vatru i kuvajte 5 minuta ili dok smesa ne postane gusta i kremasta. Umešajte sve kuvano povrće, so i biber i muškatni oraščić. Zagrevajte 2 minuta. Sipajte kremastu mešavinu prokelja u posudu za pečenje otpornu na toplotu i pospite parmezanom. Lisnato testo poprskajte uljem ili premažite uljem. Lagano zgnječite list testa i stavite na kremastu mešavinu prokelja. Ponavljajte postupak dok cela pita ne bude pokrivena.
Stavite u rernu i pecite 25 minuta ili dok lisnato testo ne porumeni. Uživajte u piti sa prokeljom!
Pročitajte i KAKO SPREMITI PROKELJ DA NE BUDE GORAK
BONUS VIDEO:
StvarUkusa/L.S.
Kako da dobijete najlepšu žutu boju jaja za Uskrs
Kako se pravilno kuvaju jaja za Uskrs
Grilovani fileti šarana sa povrćem za Veliki petak
Posna pita sa jabukama za Veliki petak
Mimoza salata sa piletinom