Ukoliko ste prokelj jeli samo kuvan, ili spremljen na pari, lako je moguće da vam se nije dopao. U nastavku vam donosimo nekoliko korisnih saveta koji vam mogu pomoći da prokelj pripremite tako da ne bude gorak.

Najvažnija stvar kod kupovine jeste da glavice budu čvrste, kompaktne i jarko zelene boje. Sitniji prokelj je slađi, krupniji, nešto gorči i ima ukus sličan kupusu.

Ukoliko ga kuvate važno je da bude svež, jer ako je stajao pre kuvanja u frižideru biće gorak. 

Ako planirate da prokelj jedete svež, u salati recimo, prvo ga "izmasirajte" uljem. To će omekšati listiće na isti način kao kuvanje, ali će oni ostati ukusniji.

Pečenje je verovatno najlakši i najbolji način da spremite prokelj. Prvo odsecite onaj zadebljali deo na dnu svake glavice, skinite nekoliko listića spolja, pošto su oni obično tvrđi, a zatim glavice presecite na pola. Stavite ih u tepsiju, prelijte maslinovim uljem, posolite, pobiberite i pecite ih u rerni zagrejanoj na 200 stepeni dok ne porumene (najmanje 15 minuta). Tako će biti "krckavi" spolja, a meki iznutra.

Izvor: Stvar ukusa