Sastojci:
- 240 ml punomasnog mleka
- 2,5 kašičice želatina bez ukusa
- 475 ml slatke pavlake za šlag
- 134 g + 1 kašika šećera
- prstohvat soli
- 1 kašičica vanilinog ekstrakta
- 230 g kisele pavlake
Za voćni sos:
- 310 g različitog bobičastog voća, podeljeno na dva dela
- 50 g šećera
- 1/2 kašike limunovog soka
Recept za panakotu:
Kako biste napravili ovaj kolač, prvo stavite mleko u srednju šerpu i pospite želatinom. Ostavite da odstoji 3-5 minuta ili dok želatin ne omekša. Stavite šerpu na slabu vatru i mešajte dok se želatin ne rastvori, oko 4-5 minuta, ali pazite da ne proključa.
Dodajte slatku pavlaku, šećer, 1 kašičicu vanile i prstohvat soli. Nastavite da mešate oko 5 minuta dok se šećer potpuno ne rastvori, ali tako da smesa ne proključa. Skinite sa vatre i ostavite da se ohladi 5 minuta.
Stavite kiselu pavlaku u srednju posudu sa ivicom za sipanje. Neprestano mutite dok postepeno dodajete topli krem koji ste napravili. Kada je smesa potpuno glatka, po želji procedite kroz sitno sito, a zatim je brzo podelite u 6 staklenih činijica. Stavite u frižideru dok se potpuno ne stegne; 4 do 6 sati.
U međuvremenu napravite sos od voća. U malom loncu pomešajte polovinu bobičastog voća, 1/2 kašike limunovog soka i 60 g šećera. Pustite da provri i kuvajte 4-5 minuta ili dok ne postane sirup. Umešajte preostalu polovinu svežih bobica i sklonite sa vatre. Kada je sirup ohlađen na sobnoj temperaturi, prelijte ga kašikom preko ohlađenih panakota. Uživajte! Možda ćete želeti da napravite i vazdušasti i hrskavi kolač sa kremom od limuna.
Pročitajte i kako se pravi mekani mlečni kolač
BONUS VIDEO
StvarUkusa
Još uvek nema komentara - sjajna prilika da pokreneš diskusiju.