Sastojci:
- 2 lista lisnatog testa, odmrznuta
- šećer u prahu, za posipanje
Za krem od limuna:
- 500 ml punomasnog mleka
- 100 g šećera
- 3 žumanca
- 40 g kukuruznog skroba
- 1 kašičica vanilinog ekstrakta
- 60 ml likera od limuna (limončelo)
- 1 kašika rendane limunove kore
Za sloj od šlaga:
- 250 ml slatke pavlake
- 2 kašike šećera u prahu
- 1 kašičica ekstrakta limuna
Recept za vazdušasti i hrskavi kolač:
Kako biste napravili ovaj kolač, prvo ispecite lisnato testo. Zagrejte rernu na 200°C. Izbockajte listove peciva viljuškom i pecite dok ne porumene, otprilike 15-18 minuta. Ostavite da se potpuno ohlade. Nakon toga pripremite krem od limuna.
Zagrejte mleko sa limunovom koricom dok lagano ne provri. U posebnoj posudi umutite žumanca, šećer i kukuruzni skrob. Postepeno dodajte vrelo mleko u mešavinu jaja, neprestano mešajući. Vratite smesu u šerpu i kuvajte na srednjoj vatri dok se ne zgusne. Umešajte vanilin ekstrakt i limončelo. Ostavite da se ohladi.
Zatim napravite sloj od šlaga. Umutite slatku pavlaku sa šećerom u prahu i ekstraktom limuna dok se ne formira čvrsta pena. Postavite jedan list lisnatog testa na poslužavnik. Namažite obilan sloj kreme od limončela, a zatim sloj šlaga.
Ponovite sa drugim listom peciva i prelijte šlagom. Obilno pospite šećerom u prahu i ukrasite šlagom, limunovom koricom ili svežim bobicama. Ostavite u frižideru najmanje 2 sata pre serviranja. Uživajte! Možda ćete želeti da napravite i mekani mlečni kolač.
Pročitajte i kako se pravi jednostavan kolač sa borovnicama
BONUS VIDEO
StvarUkusa
Još uvek nema komentara - sjajna prilika da pokreneš diskusiju.