Sastojci:
Za koru:
- 200 g mlevenog keksa
- 100 g otopljenog putera
Za sloj borovnice i krem sira:
- 250 g krem sira
- 200 ml slatke pavlake
- 100 g šećera u prahu
- 1 kašičica vanilinog ekstrakta
- 1 kašika limunovog soka
- 240 g svežih ili smrznutih borovnica
- 1 kesica želatina bez ukusa (7 g)
- 50 ml tople vode
Za preliv:
- 200 g borovnica
- 3 kašike šećera
- 1 kašika limunovog soka
- 1 pakovanje želatina bez ukusa rastvorenog u 50ml vrele vode
Za dekoraciju:
- šlag
- sveže borovnice
- strugotine bele čokolade (opciono)
Recept za šareni čizkejk sa borovnicama:
Kako biste napravili čizkejk prvo pripremite podlogu. Mleveni keks pomešajte sa otopljenim puterom. Stavite smesu u tepsiju i čvrsto pritisnite da se formira kora. Ostavite u frižideru 20 minuta da se stegne.
Nakon toga umutite krem sir sa šećerom u prahu, vanilinim ekstraktom i limunovim sokom, dok smesa ne postane glatka. Pomešajte želatin u vrućoj vodi i dodajte u smesu. Umutite šlag, dodajte borovnice i promešajte. Smesu prelijte preko kore i ostavite u frižideru 1 sat.
Nakon toga napravite sos tako što ćete da kuvate borovnice sa šećerom i limunovim sokom, dok ne puste sok i ne dobijete gusti sos. Želatin bez ukusa rastvorite u vrućoj vodi i dodajte u mešavinu borovnica. Ostavite da se malo ohladi i prelijte preko kolača. Ostavite u frižideru najmanje 4 sata ili dok se ne stegne.
Ukrasite šlagom, sa još svežih borovnica i strugotinama bele čokolade. Servirajte ohlađeno i uživajte. Možda ćete želeti da napravite i najlepši čizkejk sa cveklom za prvi dan proleća.
Pročitajte kako se pravi lagani beli kokos čizkejk
BONUS VIDEO
StvarUkusa
Uskršnja pečena šunka sa medenom glazurom
Prolećna pita sa mladim kupusom
Šarani kolač sa čokoladom i višnjama
Najbrža salata od kuvanih jaja
Kolač sa kokosom i filom od malina