Sastojci:

Za čizkejk:

  • 200 g kuvane cvekle, izgnječene da bude glatka
  • 200 g feta sira, izmrvljenog
  • 100 g krem sira
  • 3 velika jajeta
  • 1 kašika svežeg limunovog soka
  • Korica od ½ limuna, sitno narendana
  • 1 kašika sveže mirođije, seckane
  • prstohvat crnog bibera
  • So, ako je potrebno

Za prašinu od pistaća:

  • 60 g pečenih pistaća, mlevenih u sitne mrvice

Dodatni ukrasi:

  • mirođija, seckana
  • korica limuna
Zašto je važno da jedete cveklu?

Cvekla je bogata vitaminima, mineralima, belančevinama, mastima i ugljenim hidratima. Obiluje vitaminom B1, B2 i C, kao i vitaminom B12. Sadrži antioksidans antocijan. Bogata je gvožđem i time korisna za krvnu sliku.

Recept za najlepši čizkejk sa cveklom:

Za ovaj čizkejk zagrejte rernu na 175°C. Podmažite okruglu tepsiju prečnika 21 cm i obložite dno papirom za pečenje. U blenderu pomešajte pire od cvekle, fetu, krem sir, jaja, limunov sok, koricu limuna, mirođiju, biber i so. Blendirajte dok ne postane glatko.

Sipajte u tepsiju, zagladite gornji deo i pecite 30–35 minuta dok se ne stegne na ivicama. Ostavite da se ohladi u rerni sa blago otvorenim vratima. Stavite u frižider najmanje 2-3 sata da se stegne. Pečene pistaće sameljite, ukrasite čizkejk i servirajte. Možda ćete želeti da napravite i osvežavajući mini čizkejk sa limunom.

Pročitajte kako se pravi sočni čizkejk sa pistaćima, višnjom i limunom

BONUS VIDEO

Recept za čizkejk tiramisu Izvor: Recept za čizkejk tiramisu

StvarUkusa