Sastojci:
Za mango sos:
- 2 manga
- ½ šolje šećera
- ¾ šolje vode
- 1 kriška limuna
- 1 kašika limunovog soka
Za fil:
- 250 g krem sira
- 5 kašika šećera u prahu
- ½ kašičice ekstrakta vanile
- 200 g umućene slatke pavlake
- 2 kašike mango sosa
- piškote
Za preliv:
- 2 kašike vode
- 1 kašičica želatina u prahu
- ½ šolje mango sosa
Priprema:
Ova voćna verzija klasičnog tiramisua donosi egzotičnu svežinu manga i kremastu teksturu fila od krem sira i slatke pavlake, stvarajući lagan i osvežavajući desert. Savršen je za tople dane kada želite nešto slatko, ali ne previše teško.
Mango oljuštiti i iseckati, pa staviti u šerpu sa šećerom, vodom i kriškom limuna. Kuvati na srednjoj temperaturi dok ne proključa, zatim smanjiti vatru i kuvati još 10 minuta. Kuvanu smesu procediti kroz fino sito, lagano pritiskajući pulpu kako bi se izvuklo što više soka. Preostali pire vratiti u šerpu i ponovo prokuvati. U ¼ šolje manga sirupa umešati kašičicu gustina, dodati u ključali mango sos i kuvati 3 minuta, dok se ne zgusne. Ostaviti da se potpuno ohladi.
Krem sir umutiti sa šećerom u prahu i ekstraktom vanile. Dodati umućenu slatku pavlaku i lagano sjediniti. Na kraju umešati 2 kašike ohlađenog mango sosa.
Piškote umočiti u mango sos i složiti u dno posude. Preko rasporediti polovinu fila, pa ponoviti postupak sa još jednim slojem piškota i fila.
U vodi rastvoriti želatin i ostaviti da nabubri, zatim ga otopiti u mikrotalasnoj rerni ili na pari. Dodati ½ šolje mango sosa i promešati. Preliti preko deserta. Posudu prekriti providnom folijom i ostaviti u frižideru najmanje 6 sati, najbolje preko noći. Seći na kocke i služiti ohlađeno.
Bonus video
Još uvek nema komentara - sjajna prilika da pokreneš diskusiju.