Sastojci:
- 120 g slatke pavlake
- 1 kašika espreso praha
- 510 g komadića bele čokolade, podeljeno
- 60 g krem sira
- 1/2 kašičice soli
- 2 kašike ulja, podeljeno
- 30 g crne čokolade
- 170 g čokoladnih dugmića
- 2 piškote, zgnječene
- 2 kašike nezaslađenog kakao praha
Recept za tiramisu kuglice:
Kako biste napravili ove kuglice, u loncu na srednjoj vatri zagrejte pavlaku i espreso dok se oko ivica ne stvore mehurići. Pustite da se ohladi 10 minuta. Stavite 470 g komadića bele čokolade u veliku posudu. Koristeći sitno sito, procedite krem koji ste napravili preko čokoladnih komadića.
Čokoladu sa kremom otopite na pari, stalo mešajući. Skinite sa vatre i mešajte dok smesa ne postane glatka. Dodajte krem sir i so i umutite da se sjedini. Pokrijte i stavite u frižider dok se ne stegne, najmanje 2 sata ili preko noći.
Razvaljajte smesu u loptice, tako da svaku lopticu napravite od jedne supene kašike smese. Ređajte na pleh obložen papirom za pečenje. Zamrznite dok ne postanu čvrst, najmanje 30 minuta ili preko noći.
Otopite na pari preostale komadiće bele čokolade i jednu kašiku ulja. Ubacite jednu lopticu u otopljenu čokoladu i vratite u pleh za pečenje. Odozgo pospite rendanom crnom čokoladom. Na isti način otopite crni čokoladne dugmiće, pa preostale loptice umočite u crnu čokoladu i pospite izmrvljenim piškotama.
Po želji neke od kuglica samo uvaljajte u kakao prah. Ostavite kuglice u frižideru dok ne postanu čvrste, najmanje 30 minuta ili preko noći. Možda ćete želeti da napravite i kuglice od suvog voća i kikirikija prelivene čokoladom.
Pročitajte i kako se prave kuglice sa grizom i pudingom od jagoda
BONUS VIDEO
StvarUkusa
Posne ćufte od sočiva u belom sosu
3 načina da očistite rešetke od rerne brzo i bez napora
Kolač sa šargarepom za post na vodi
Keks torta sa čokoladom i kafom koja se ne peče
Pohovani fileti bakalara za post na ulju