Sastojci:
Za koru:
- 360 g mlevenog keksa
- 60 g šećera
- 120 g putera, rastopljenog
- 60 g seckanih pistaća
Za fil za čizkejk:
- 450 g krem sira, omekšanog
- 240 g kisele pavlake
- 180 g šećera
- 3 velika jajeta
- 1 kašika limunovog soka
- 1 kašika soka od limete
- korica od 1 limuna
- korica 1 limete
- 1 kašičica vanilinog ekstrakta
- 120 g pirea od višanja
Za preliv:
- 240 g višanja, bez koštica i presečenih na pola
- 60 g džema od višanja
- 60 g seckanih pistaća
Recept za čizkejk sa pistaćima, višnjom i limunom:
Za ovaj čizkejk zagrejte rernu na 163 ° C i namastitekalup za torte. U maloj činiji pomešajte mleveni keks, šećer, otopljeni puter i seckane pistaće. Čvrsto pritisnite smesu na dno pripremljenog kalupa da se formira ujednačena kora. Pecite 10-12 minuta, pa izvadite iz rerne i ostavite da se ohladi. U velikoj posudi za mešanje umutite omekšali krem sir i kiselu pavlaku, dok ne postane glatka.
Dodajte šećer i nastavite da mutite dok se ne sjedini. Dodajte jaja jedno po jedno, dobro mešajući nakon svakog dodavanja. Umešajte limunov sok, sok od limete, koricu limuna, koricu limete i ekstrakt vanile. Dodajte pire od višanja, i šarajte da dobijete mermerni efekat. Na ohlađenu koru sipajte testo za čizkejk, i zagladite vrh lopaticom.
Pecite 45-50 minuta. Isključite rernu i ostavite da se kolač ohladi u rerni sa otškrinutim vratima od rerne, 1 sat. Kada se ohladi, prebacite ga u frižider i ohladite najmanje 4 sata ili preko noći. Za preliv pomešajte sveže višnje i džem u malom loncu na laganoj vatri.
Kuvajte 5-7 minuta, povremeno mešajući, dok se smesa malo ne zgusne. Skinite sa vatre i ostavite da se ohladi. Pre serviranja, kolač prelijte prelivom od višanja i pospite seckanim pistaćima za dodatnu hrskavost. Uživajte! Možda ćete želeti da napravite i dva u jedan tiramisu čizkejk.
Pročitajte kako se pravi San Sebastijan čizkejk
BONUS VIDEO
StvarUkusa
Posne ćufte od sočiva u belom sosu
3 načina da očistite rešetke od rerne brzo i bez napora
Najsočniji čokoladni kolač bez jaja
Posne pljeskavice od pečenog crnog pasulja po receptu Džejmija Olivera
Medeno srce za post na ulju