Sastojci:
Za testo:
- 500 g brašna
- 250 g putera
- 2 jajeta
- 200 g šećera
- Korica od 1 limuna
Za punjenje:
- 3 jabuke
- 40 g smeđeg šećera
- 2 kašike vode
- Sok od 1 limuna
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- 1 kašičica cimeta
Priprema:
Pogačice sa jabukama su one male, skromne poslastice koje osvajaju na prvi zalogaj. Mekane, mirisne i blago slatkaste, savršen su spoj testa i sočnog voćnog fila. Ove pogačice podsećaju na tradicionalne domaće kolače, koji su se nekada često pripremali u bakinoj kuhinji, kada su jabuke bile glavni sastojak mnogih poslastica. Njihova jednostavna priprema i rustičan izgled čine ih savršenim za popodnevni čaj, doručak ili laganu poslasticu uz šolju kafe.
Ono što ih izdvaja od drugih kolača je to što testo ostaje mekano i sutradan, a fil od jabuka daje osvežavajuću slatkoću, uz dodatak cimeta i vanile koji oplemenjuju svaki zalogaj. Mogu se poslužiti tople, tek izvađene iz rerne, ili hladne – kada im ukus postaje još bogatiji i puniji.
U većoj činiji pomešajte omekšali puter sa šećerom da dobijete kremastu teksturu. Dodajte jaja i limunovu koricu, ponovo mešajte dok se potpuno ne sjedine. Postepeno dodajte brašno, mešajući dok ne dobijete obradivo testo. Nastavite da mesite testo na radnoj površini, uz pomoć šake brašna. Formirajte loptu od testa, umotajte je u plastičnu foliju i ostavite da odstoji u frižideru najmanje 30 minuta.
U šerpu dodajte seckane jabuke, smeđi šećer, vodu, limunov sok, mleveni cimet i ekstrakt vanile. Kuvajte na srednjoj vatri oko 10 minuta, neprestano mešajući, dok sva voda ne ispari.
Uzmite testo i razvaljajte ga oklagijom na oko pola centimetra debljine. Čašom vadite krugove i ređajte na pleh obložen papirom za pečenje, ostavljajući malo razmaka između svakog. U sredinu svakog kruga stavite kašičicu fila. Pokrijte pogačice preostalim krugovima testa, zatvarajući ivice vrhovima prstiju. Pecite na 180°C oko 15 minuta.
Bonus video
Posne ćufte od sočiva u belom sosu
3 načina da očistite rešetke od rerne brzo i bez napora
Najsočniji čokoladni kolač bez jaja
Posne pljeskavice od pečenog crnog pasulja po receptu Džejmija Olivera
Medeno srce za post na ulju