Sastojci:
Za testo:
- 250 g toplog mleka
- 6 g suvog kvasca
- 60 g šećera
- 2 jajeta
- 100 g otopljenog putera
- 600 g brašna
- 1 kašičica soli
Za fil:
- 500 g jabuka (oljuštenih i iseckanih)
- 1 kašika šećera
- 1 kašičica cimeta
Za premaz:
- 1 žumance + 1 kašika mleka
Priprema:
Mekane, mirisne i neodoljive – ove kiflice sa jabukama su pravi izbor za sve ljubitelje domaćih peciva. Slatki fil od jabuka sa cimetom savršeno se uklapa u vazdušasto testo, a hrskava korica im daje dodatnu čar. Priprema je jednostavna, a uživanje zagarantovano!
✔ Po želji, pospite ih šećerom u prahu nakon pečenja.
✔ Možete dodati i seckane orahe u fil za bogatiji ukus.
✔ Kiflice su najlepše dok su tople, uz šolju mleka ili čaja!
U toplom mleku rastopiti šećer i suvi kvasac, pa ostaviti 5-10 minuta da se aktivira. Dodati jaja, otopljeni puter, so i postepeno dodavati brašno, mešajući dok se ne formira meko testo. Mesiti testo dok ne postane elastično, zatim ga pokriti i ostaviti na toplom mestu oko 1 sat da naraste.
Jabuke oljuštiti i iseckati na sitne kockice. Pomešati ih sa šećerom i cimetom, pa blago prodinstati nekoliko minuta dok ne omekšaju. Ostaviti da se ohlade.
Kada je testo naraslo, premesiti ga i podeliti na 2-3 dela. Svaki deo razvući u krug i iseći na trouglove. Na širi deo trougla staviti kašičicu fila od jabuka i pažljivo urolati ka vrhu. Kiflice ređati na pleh obložen papirom za pečenje. Umutiti žumance sa mlekom i premazati kiflice. Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 25 minuta, dok ne dobiju zlatnu boju.
Još uvek nema komentara - sjajna prilika da pokreneš diskusiju.