Sastojci:

Za testo:

  • 250 g toplog mleka
  • 6 g suvog kvasca
  • 60 g šećera
  • 2 jajeta
  • 100 g otopljenog putera
  • 600 g brašna
  • 1 kašičica soli

Za fil:

  • 500 g jabuka (oljuštenih i iseckanih)
  • 1 kašika šećera
  • 1 kašičica cimeta

Za premaz:

  • 1 žumance + 1 kašika mleka

Priprema:

Mekane, mirisne i neodoljive – ove kiflice sa jabukama su pravi izbor za sve ljubitelje domaćih peciva. Slatki fil od jabuka sa cimetom savršeno se uklapa u vazdušasto testo, a hrskava korica im daje dodatnu čar. Priprema je jednostavna, a uživanje zagarantovano!

✔ Po želji, pospite ih šećerom u prahu nakon pečenja.
✔ Možete dodati i seckane orahe u fil za bogatiji ukus.
✔ Kiflice su najlepše dok su tople, uz šolju mleka ili čaja!

U toplom mleku rastopiti šećer i suvi kvasac, pa ostaviti 5-10 minuta da se aktivira. Dodati jaja, otopljeni puter, so i postepeno dodavati brašno, mešajući dok se ne formira meko testo. Mesiti testo dok ne postane elastično, zatim ga pokriti i ostaviti na toplom mestu oko 1 sat da naraste.

Jabuke oljuštiti i iseckati na sitne kockice. Pomešati ih sa šećerom i cimetom, pa blago prodinstati nekoliko minuta dok ne omekšaju. Ostaviti da se ohlade.

Kada je testo naraslo, premesiti ga i podeliti na 2-3 dela. Svaki deo razvući u krug i iseći na trouglove. Na širi deo trougla staviti kašičicu fila od jabuka i pažljivo urolati ka vrhu. Kiflice ređati na pleh obložen papirom za pečenje. Umutiti žumance sa mlekom i premazati kiflice. Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 25 minuta, dok ne dobiju zlatnu boju.