Sastojci:

  • 2 jajeta
  • 4 kašike šećera
  • 20 g putera
  • 3 grčka jogurta (čašice od 180 ml)
  • 2 kašike otopljenog putera
  • 1 + 1/2 kašike pšeničnog brašna
  • 1 kašika šećera (za posipanje jabuka)
  • 2 srednje jabuke (oljuštene i isečene na kriške)
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 1 kašičica cimeta 

Priprema:

Ako volite sočne i mirisne kolače, ovaj recept će vas oduševiti! Klasičan jogurt kolač dobija potpuno novu dimenziju kada mu dodate karamelizovane jabuke. Njihova blago hrskava korica i mekana unutrašnjost daju posebnu teksturu kolaču. 

Ako želite da kolač bude još sočniji, dodajte kašiku meda ili kašiku kisele pavlake u smesu. Takođe, prilikom prženja jabuka, možete dodati par kapi soka od narandže za dodatnu aromu!

U tiganju otopite 20 g putera i dodajte kriške jabuka. Pospite ih 1 kašikom šećera i cimetom. Pržite na srednjoj vatri 5-7 minuta, dok jabuke omekšaju i malo karamelizuju. Ostavite da se prohlade.

Umutite jaja sa šećerom dok ne postanu penasta. Dodajte grčki jogurt, otopljeni puter i prosejano brašno pomešano s praškom za pecivo. Lagano promešajte da se sve sjedini.

Ubacite pržene jabuke u smesu za testo pa izlijte u kalup za pečenje. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 35-40 minuta, dok kolač ne dobije zlatno-smeđu boju i čačkalica izađe suva. Ostavite da se malo prohladi, pospite šećerom u prahu i uživajte!

Bonus video

Pita sa jabukama iz tiganja Izvor: Pita sa jabukama iz tiganja