Sastojci:
- 2 jajeta
- 4 kašike šećera
- 20 g putera
- 3 grčka jogurta (čašice od 180 ml)
- 2 kašike otopljenog putera
- 1 + 1/2 kašike pšeničnog brašna
- 1 kašika šećera (za posipanje jabuka)
- 2 srednje jabuke (oljuštene i isečene na kriške)
- 1 kesica praška za pecivo
- 1 kašičica cimeta
Priprema:
Ako volite sočne i mirisne kolače, ovaj recept će vas oduševiti! Klasičan jogurt kolač dobija potpuno novu dimenziju kada mu dodate karamelizovane jabuke. Njihova blago hrskava korica i mekana unutrašnjost daju posebnu teksturu kolaču.
Ako želite da kolač bude još sočniji, dodajte kašiku meda ili kašiku kisele pavlake u smesu. Takođe, prilikom prženja jabuka, možete dodati par kapi soka od narandže za dodatnu aromu!
U tiganju otopite 20 g putera i dodajte kriške jabuka. Pospite ih 1 kašikom šećera i cimetom. Pržite na srednjoj vatri 5-7 minuta, dok jabuke omekšaju i malo karamelizuju. Ostavite da se prohlade.
Umutite jaja sa šećerom dok ne postanu penasta. Dodajte grčki jogurt, otopljeni puter i prosejano brašno pomešano s praškom za pecivo. Lagano promešajte da se sve sjedini.
Ubacite pržene jabuke u smesu za testo pa izlijte u kalup za pečenje. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 35-40 minuta, dok kolač ne dobije zlatno-smeđu boju i čačkalica izađe suva. Ostavite da se malo prohladi, pospite šećerom u prahu i uživajte!
Bonus video
Salata od belog pasulja i ljutike za post na vodi
Domaći hleb od celog zrna
Jednostavni uštipci od pirinča
Dva sastojka kojima možete da zamenite jaja i čokoladu
Hrskavi kromboloni - spoj kroasana i krofne sa bogatim čokoladnim punjenjem