Šarlotka je ruski kolač sa jabukama koji je veoma popularan. Izgleda zaista elegantno i ukus je savršeno izbalansiran - blago kiselkaste jabuke u kombinaciji sa slatkom, laganim filom od jogurta i prhkim testom. Zahvaljujući ovom receptu napravićete najukusniji slatkiš sa jabukama koji ste ikad probali.
- Sastojci:
- prhko testo:
- 200 g brašna
- 1/2 kašičice praška za pecivo
- 1 kašičica vanilin šećera
- 50 g šećera u prahu
- 100 g hladnog putera
- 3 žumanceta
- prstohvat soli
- Fil od jogurta:
- 300 g jogurta
- 20 g krompirovog skroba
- 3 belanceta
- prstohvat soli
- 100 g šećera
- Smesa od jabuka:
- 400-500 g jabuka
- 30 g šećera
- 20 g krompirovog skroba
- Još:
- 1 kašika griza
- šećer u prahu
Priprema:
Kako se pravi prhko testo
U činiji pomeajte suve sastojke. Hladan puter narendajte na krupno rende, premažite ga brašnom da se ne lepi. Izmrvite puter i izgnječite ga sa suvim sastojcima da napravite mrvičasto testo. Dodajte žumance pomešano sa prstohvatom soli i brzo umesite glatko testo. Podeliti na pola, jedan deo umotati u plastičnu kesu i čuvati u frižideru. Drugi deo utisnite u kalup. Pecite kolač u rerni zagrejanoj na 180°C 15 minuta.
Kako se sprema fil od jogurta
Pomešajte jogurt sa krompirovim skrobom. Umutiti belanca sa prstohvatom soli i šećera. Pomešajte jogurt sa umućenim belancima.
Slaganje kolača od jabuka
Pečenu koru pospite grizom i dobro ga rasporedite. Zatim rasporedite jabuke koje ste izrendali na krupno rende pa dodali šećer i skrob. Na sloj jabuke staviti fil od jogurta. Na vrhu izdrobite drugu polovinu testa, ohlađenu u frižideru. Pecite u rerni zagrejanoj na 180°C 40 minuta. Prvih 30 minuta ohladite testo u zatvorenoj rerni. Zatim lagano otvorite vrata i ostavite da se potpuno ohladi. Pre serviranja kolač posuti šećerom u prahu.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA ZIMNICU i osvojite VREDNE NAGRADE
Kako da napravite karamel kocke
Zapečena pasta sa tunjevinom i paradajzom
Dečji svet je veći od ekrana: Priznanje za kampanju sa svrhom
Minestrone čorba za post na vodi
Kako da napravite moka krem tortu