Šarlotka je ruski kolač sa jabukama koji je veoma popularan. Izgleda zaista elegantno i ukus je savršeno izbalansiran - blago kiselkaste jabuke u kombinaciji sa slatkom, laganim filom od jogurta i prhkim testom. Zahvaljujući ovom receptu napravićete najukusniji slatkiš sa jabukama koji ste ikad probali.

  • Sastojci:
  • prhko testo:
  • 200 g brašna
  • 1/2 kašičice praška za pecivo
  • 1 kašičica vanilin šećera
  • 50 g šećera u prahu
  • 100 g hladnog putera
  • 3 žumanceta
  • prstohvat soli
  • Fil od jogurta:
  • 300 g jogurta
  • 20 g krompirovog skroba
  • 3 belanceta
  • prstohvat soli
  • 100 g šećera
  • Smesa od jabuka:
  • 400-500 g jabuka 
  • 30 g šećera
  • 20 g krompirovog skroba
  • Još:
  • 1 kašika griza
  • šećer u prahu

Priprema:

Kako se pravi prhko testo

U činiji pomeajte suve sastojke. Hladan puter narendajte na krupno rende, premažite ga brašnom da se ne lepi. Izmrvite puter i izgnječite ga sa suvim sastojcima da napravite mrvičasto testo. Dodajte žumance pomešano sa prstohvatom soli i brzo umesite glatko testo. Podeliti na pola, jedan deo umotati u plastičnu kesu i čuvati u frižideru. Drugi deo utisnite u kalup. Pecite kolač u rerni zagrejanoj na 180°C 15 minuta.

Kako se sprema fil od jogurta

Pomešajte jogurt sa krompirovim skrobom. Umutiti belanca sa prstohvatom soli i šećera. Pomešajte jogurt sa umućenim belancima.

Slaganje kolača od jabuka

Pečenu koru pospite grizom i dobro ga rasporedite. Zatim rasporedite jabuke koje ste izrendali na krupno rende pa dodali šećer i skrob. Na sloj jabuke staviti fil od jogurta. Na vrhu izdrobite drugu polovinu testa, ohlađenu u frižideru. Pecite u rerni zagrejanoj na 180°C 40 minuta. Prvih 30 minuta ohladite testo u zatvorenoj rerni. Zatim lagano otvorite vrata i ostavite da se potpuno ohladi. Pre serviranja kolač posuti šećerom u prahu.

Izvor: Stvar ukusa

HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA ZIMNICU i osvojite VREDNE NAGRADE