Dunavski talasi je dvobojni kolač sa jabukama potopljenim u njega, krem filom i čokoladnom glazurom na vrhu. Zahvaljujući jabukama nastaje karakterističan talas. Kolač nije komplikovan za pripremu, a pored toga, izgleda lepo na tanjiru. Dunavske talase vredi pripremiti za posebne prilike kao što su praznici ili važne porodične proslave. Biće i odlična svakodnevna užina za popodnevnu kafu, kada poželite da se zasladite.
- Sastojci:
- Za podlogu:
- 250 g brašna
- 5 jaja
- 180 g putera (sobne temperature)
- 2 kašike praška za pecivo
- 160 g šećera
- 2 ravne kašike kakaoa
- 1 kašičica cimeta
- Beli fil:
- 500 ml slatke pavlake
- 250 g maskarpone sira
- 2 kašike šećera u prahu
- 1 krem-fiks
- Glazura:
- 100 ml slatke pavlake
- 100 g crne čokolade
- Još:
- 3-4 jabuke
Priprema:
Prosejte brašno u činiju zajedno sa praškom za pecivo. Odvojite belanca od žumanaca. Mekani puter izmiksajte sa šećerom, a zatim, mešajući, postepeno dodajte jedno po jedno žumance. Postepeno dodajte brašno pomešano sa praškom za pecivo. U posebnoj posudi umutite belanca sa prstohvatom soli u čvrst sneg. U testo dodati umućen sneg od belanaca i sve lagano izmešati drvenom kašikom. Gotovo testo podeliti na dva dela. Dodajte kakao i cimet u jedan deo. Mešajte dok se ne sjedini. Na pleh dimenzija 24×24 cm, obložen papirom za pečenje, staviti svetlu smesu i izjednačiti. Stavite kakao masu na to i izjednačite.
Ogulite jabuke i isecite ih na komade. Stavite ih jednu pored druge na tortu i lagano pritisnite u tortu.
Pleh stavite u rernu zagrejanu na 170 C i pecite 50 minuta, dok se ne dobije takozvani suv štap. Ostavite da se ohladi nakon pečenja.
Krem krema:
Umutiti ohlađenu kremu sa maskarpone sirom i šećerom u prahu. Na kraju mućenja dodati krem-fiks da se masa stegne. Stavite kremu na tortu.
Čokoladni premaz:
Dobro zagrejte glazuru. Zatim dodajte komadiće čokolade i mešajte dok se ne rastvori. Ostaviti da se ohladi, pa preliti kremom. Stavite tortu u frižider dok se potpuno ne stegne, najbolje preko noći.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA ZIMNICU i osvojite VREDNE NAGRADE
Lagana Rafaelo torta
Pečeno pile sa kestenjem
Kako da napravite karamel kocke
Zapečena pasta sa tunjevinom i paradajzom
Dečji svet je veći od ekrana: Priznanje za kampanju sa svrhom