Dunavski talasi je dvobojni kolač sa jabukama potopljenim u njega, krem filom i čokoladnom glazurom na vrhu. Zahvaljujući jabukama nastaje karakterističan talas. Kolač nije komplikovan za pripremu, a pored toga, izgleda lepo na tanjiru. Dunavske talase vredi pripremiti za posebne prilike kao što su praznici ili važne porodične proslave. Biće i odlična svakodnevna užina za popodnevnu kafu, kada poželite da se zasladite.
- Sastojci:
- Za podlogu:
- 250 g brašna
- 5 jaja
- 180 g putera (sobne temperature)
- 2 kašike praška za pecivo
- 160 g šećera
- 2 ravne kašike kakaoa
- 1 kašičica cimeta
- Beli fil:
- 500 ml slatke pavlake
- 250 g maskarpone sira
- 2 kašike šećera u prahu
- 1 krem-fiks
- Glazura:
- 100 ml slatke pavlake
- 100 g crne čokolade
- Još:
- 3-4 jabuke
Priprema:
Prosejte brašno u činiju zajedno sa praškom za pecivo. Odvojite belanca od žumanaca. Mekani puter izmiksajte sa šećerom, a zatim, mešajući, postepeno dodajte jedno po jedno žumance. Postepeno dodajte brašno pomešano sa praškom za pecivo. U posebnoj posudi umutite belanca sa prstohvatom soli u čvrst sneg. U testo dodati umućen sneg od belanaca i sve lagano izmešati drvenom kašikom. Gotovo testo podeliti na dva dela. Dodajte kakao i cimet u jedan deo. Mešajte dok se ne sjedini. Na pleh dimenzija 24×24 cm, obložen papirom za pečenje, staviti svetlu smesu i izjednačiti. Stavite kakao masu na to i izjednačite.
Ogulite jabuke i isecite ih na komade. Stavite ih jednu pored druge na tortu i lagano pritisnite u tortu.
Pleh stavite u rernu zagrejanu na 170 C i pecite 50 minuta, dok se ne dobije takozvani suv štap. Ostavite da se ohladi nakon pečenja.
Krem krema:
Umutiti ohlađenu kremu sa maskarpone sirom i šećerom u prahu. Na kraju mućenja dodati krem-fiks da se masa stegne. Stavite kremu na tortu.
Čokoladni premaz:
Dobro zagrejte glazuru. Zatim dodajte komadiće čokolade i mešajte dok se ne rastvori. Ostaviti da se ohladi, pa preliti kremom. Stavite tortu u frižider dok se potpuno ne stegne, najbolje preko noći.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA ZIMNICU i osvojite VREDNE NAGRADE
Patlidžan sa belim lukom po španskom receptu
Kako da napravite osvežavajući krem od jagoda
Salata od svežih krastavaca sa krem sirom
Lagani rižoto sa zelenim povrćem
Sočivo sa tikvicama za 30 minuta