Ljubitelji slatkiša neće moći da ostanu ravnodušni kada prvi put probaju Dunavske talase, kolač koji se tradicionalno pravi u Vojvodini kao poslastica posle nedeljnog ručka. Vojvođanske domaćice obično ga peku u plehu koji se dobija prilikom kupovine šporeta. Kolač može da stoji danima van frižidera, a da ne promeni ukus. Zapravo, što duže stoji to je bolji, ali kad ga jednom napravite i probate teško da će vam potrajati duže od dva dana! Dunavski talasi su lagani za pripremu, sastojci nisu skupi, a i sam postupak pripreme je vrlo jednostavan i brz.

Sastojci:

  • 6 jaja
  • 300 g višanja

Za prvo testo:

  • 15 kašika brašna
  • 15 kašika šećera
  • prašak za pecivo
  • 100 ml mleka
  • 100 ml ulja

Za drugo testo:

  • 15 kašika brašna
  • 15 kašika šećera
  • 2 kašike kakao praha
  • prašak za pecivo
  • 100 ml mleka
  • 100 ml ulja

Za krem:

  • 250 g putera
  • 2 kesice pudinga od vanile
  • 7 kašika šećera
  • 600 ml mleka

Za preliv:

  • 50 g putera
  • 100 g čokolade

Priprema:

Za koru prvo testo umutite tri jaja i 15 kašika šećera, pa dodajte mleko, ulje, brašno i prašak za pecivo. Za drugo testo ponovite postupak, samo dodajte i kakao. Tepsiju obložite papirom, sipajte žutu smesu, izravnajte površinu, pa prošarajte braon smesom i pospite višnje, pa ih prstima ih blago utisnite u testo jer će se na taj način formirati talasi. Pecite 30 minuta na 150 stepeni.

Za fil u šerpu sipajte pola litra mleka, dodajte sedam kašika šećera, a u preostalo mleko u menzuri dodajte prašak za puding. Kuvajte puding dok se ne zgusne, pa ga sklonite sa šporeta i ostavite da se ohladi. Mikserom umutite 250 grama putera, dodajte ohlađeni puding i mutite mikserom dok se sastojci ne sjedine. Dobijenu smesu sipajte preko kora. Za preliv izlomite čokoladu, dodajte puter, pa stavite da se rastopi. Mlaku glazuru prelijte preko fila i ostavite sat vremena da se čokoladna glazura stegne.

Izvor: Telegraf.rs