Ljubitelji slatkiša neće moći da ostanu ravnodušni kada prvi put probaju Dunavske talase, kolač koji se tradicionalno pravi u Vojvodini kao poslastica posle nedeljnog ručka. Vojvođanske domaćice obično ga peku u plehu koji se dobija prilikom kupovine šporeta. Kolač može da stoji danima van frižidera, a da ne promeni ukus. Zapravo, što duže stoji to je bolji, ali kad ga jednom napravite i probate teško da će vam potrajati duže od dva dana! Dunavski talasi su lagani za pripremu, sastojci nisu skupi, a i sam postupak pripreme je vrlo jednostavan i brz.
Sastojci:
- 6 jaja
- 300 g višanja
Za prvo testo:
- 15 kašika brašna
- 15 kašika šećera
- prašak za pecivo
- 100 ml mleka
- 100 ml ulja
Za drugo testo:
- 15 kašika brašna
- 15 kašika šećera
- 2 kašike kakao praha
- prašak za pecivo
- 100 ml mleka
- 100 ml ulja
Za krem:
- 250 g putera
- 2 kesice pudinga od vanile
- 7 kašika šećera
- 600 ml mleka
Za preliv:
- 50 g putera
- 100 g čokolade
Priprema:
Za koru prvo testo umutite tri jaja i 15 kašika šećera, pa dodajte mleko, ulje, brašno i prašak za pecivo. Za drugo testo ponovite postupak, samo dodajte i kakao. Tepsiju obložite papirom, sipajte žutu smesu, izravnajte površinu, pa prošarajte braon smesom i pospite višnje, pa ih prstima ih blago utisnite u testo jer će se na taj način formirati talasi. Pecite 30 minuta na 150 stepeni.
Za fil u šerpu sipajte pola litra mleka, dodajte sedam kašika šećera, a u preostalo mleko u menzuri dodajte prašak za puding. Kuvajte puding dok se ne zgusne, pa ga sklonite sa šporeta i ostavite da se ohladi. Mikserom umutite 250 grama putera, dodajte ohlađeni puding i mutite mikserom dok se sastojci ne sjedine. Dobijenu smesu sipajte preko kora. Za preliv izlomite čokoladu, dodajte puter, pa stavite da se rastopi. Mlaku glazuru prelijte preko fila i ostavite sat vremena da se čokoladna glazura stegne.
Izvor: Telegraf.rs
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem