Najviše volimo starinske i jednostavne kolače koji se prave od sastojaka koje uvek imamo u kući. Takve su i ove šapice (školjkice) sa džemom. Testo je bez jaja pa mogu da stoje u zatvorenoj posudi i na hladnom par dana.
Sastojci:
Testo
- 250 g glatkog brašna
- 250 g oštrog brašna
- 1 kesica praška za pecivo
- 250 g svinjske masti
- 100 g šećera u prahu
- 100 ml belog vina
- rendana kora limuna
Punjenje
- 250 g džema od šljiva
Još
- 100 g šećera u prahu za posipanje
Priprema
Uključite rernu da se zagreva na 180 stepeni, a pleh obložite pek papirom.
Pomešajte obe vrste brašna sa praškom za pecivo. Dodajte hladnu svinjsku mast pa kratko prstima razmrvite u brašnu. Dodajte šećer, vino, limunovu koricu i rum (opciono 1 kašika) pa zamesite testo. Razvaljajte ga na par milimetara debljine. Vadite krugove čašom. Na sredinu svakog kruga stavite kašičicu džema od šljiva. Preklopite svaki krug napunjen pekmezom. Krajeve pritisnite viljuškom. Poređajte ih na pleh i pecite oko 15 minuta.
Još vruće školjkice uvaljajte u šećer u prahu. Ostavite da se ohlade na sobnoj temperaturi, a onda ih možete staviti u zatvorenu metalnu kutiju i čuvati nekoliko dana.
Izvor: Stvar ukusa
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus