Ništa lepše nego kada napravite tortu od potpuno domaćih sastojaka. Ovaj recept vam zapravo donosi dva i za vazdušastu poslasticu, ali i za domaći biskvit, koji možete praviti i posebno. Torta je izuzetno dekorativna, a svi će misliti da ste je kupili u poslastičarnici.
Sastojci:
- 5 jaja
- 120 g sećera
- 10 g vanilin šećera
- 60 g kukuruznog skroba
- 600 ml mleka
- 100 ml vode
- 180 g putera
- 130 g brašna
- 50 g čokolade
- 50 ml slatke pavlake
Priprema:
2 cela jajeta pomešasti sa šećerom i vanilin šećerom, pa sve umutiti ručnom mutilicom par minutam potom dodati kukuruzni skrob. Nastaviti sa mućenjem da dibijete glatku smesu. Lagano ulito 500 ml mleka uz konstantno mešanje. Kuvati na laganoj vatri dok se ne stegne, povremeno mešajući. Ostaviti da se ohladi, a za to vreme u 100 ml vode dodati 100 ml mleka, prtohvat soli i šećera i 90 g putera. Zagrevati dok se puter skroz ne rastopi, pa dodati brašno. Mešajte dok ne dobijete testo koje treba da bude mekano.
Rahladite pa dodajte 3 cela jajeta i sve dobro sjedinite. Smesu prebacite u špric, pa u pleh obložen pek papirom napraive male biskivte dužine oko 5 cm. Pecite ih 15 minuta na 180 C. U ohlađeni fil dodati preostali puter i sve razmutiti mikserom. U prečnim 20 cm prvo stavite sloj fila debljine 2 cm. Odozgo ređajte jedan red biskvita blago uvaljane u fil. Premažite filom, pa stavite još jedan red biskivta pa fila i tako dok imate materijala. Stavite u frižider na neka 2 sata da se stegne. Čokoladu otopite sa pavlakom i kada se torta stegla ukrasite je po želji.
Izvor: Stvar ukusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem