Osvežavajuči i lagan kolač koji je brzo gotov. Biskvit od limuna i sočan fil čine ga toliko laganim da se nećete zaustaviti na jednom parčetu. 

Limun je izuzetno bogat vitaminom C i preporučuje se da jutro započinjemo čašom limunade sa medom, ali ako to ne volite počastite se ukusnom poslasticom od ovog citrusnog voća.

Sastojci:

  • 1 jaje
  • 360 g brašna
  • 100 g šećera
  • 120 ml ulja
  • 80 ml mleka
  • 50 ml limunovog soka
  • prstohvat soli
  • 8 g vanilin šećera
  • rendana limunova kora
  • 8 g praška za pecivo

Punjenje:

  • žumance
  • 150 ml mleka
  • 2 kašike šećera
  • 2 kašike kukuruznog skroba
  • 40 ml limunovog soka
  • 20 g putera
  • 1/2 kašičice arome limuna
  • šećer za glazuru
  • čokoladne mrvice

Pleh za pečenje 26/32 cm

Priprema:

Umutite jaje sa prstohvatom soli, šećerom i vanilin šećerom. Dodajte ulje, pa mleko, mešajući svaki sastojak. Dodajte limunov sok, limunovu koru, brašno i prašak za pecivo pa dobro sve sjedinite. U pleh obložen pek papirom raširite testo. Zatim uzmite malu čašicu ili okrugli čep pa pravite udubljenja po testu u koja ćete staviti fil. Stavite koru da se peče na 5 minuta pa opet napravite udubljenja, pa vratite u rernu da se kora ispeče na 170 stepeni oko 20 minuta. Gotovu koru pospite šećerom u prahu.

Dok se kora peče pravimo fil. U mleko dodajte žumance, šećer, skrob pa promešajte žicom. Stavite na ringlu i zagrevajte dok ne dobijete gustu smesu. Potom dodajte limunov sok, promešajte pa potom puter, aromu limuna. Sve lepo sjedinite pa stavite u poslastičarski špric. Punite udubljenja na kori, a u fil dodajte par mrvica čokolade.

Isecite kolač na kocke, ali da u svakoj kocki ima po jedan kružić napunjen filom.