Osvežavajuči i lagan kolač koji je brzo gotov. Biskvit od limuna i sočan fil čine ga toliko laganim da se nećete zaustaviti na jednom parčetu.
Limun je izuzetno bogat vitaminom C i preporučuje se da jutro započinjemo čašom limunade sa medom, ali ako to ne volite počastite se ukusnom poslasticom od ovog citrusnog voća.
Sastojci:
- 1 jaje
- 360 g brašna
- 100 g šećera
- 120 ml ulja
- 80 ml mleka
- 50 ml limunovog soka
- prstohvat soli
- 8 g vanilin šećera
- rendana limunova kora
- 8 g praška za pecivo
Punjenje:
- žumance
- 150 ml mleka
- 2 kašike šećera
- 2 kašike kukuruznog skroba
- 40 ml limunovog soka
- 20 g putera
- 1/2 kašičice arome limuna
- šećer za glazuru
- čokoladne mrvice
Pleh za pečenje 26/32 cm
Priprema:
Umutite jaje sa prstohvatom soli, šećerom i vanilin šećerom. Dodajte ulje, pa mleko, mešajući svaki sastojak. Dodajte limunov sok, limunovu koru, brašno i prašak za pecivo pa dobro sve sjedinite. U pleh obložen pek papirom raširite testo. Zatim uzmite malu čašicu ili okrugli čep pa pravite udubljenja po testu u koja ćete staviti fil. Stavite koru da se peče na 5 minuta pa opet napravite udubljenja, pa vratite u rernu da se kora ispeče na 170 stepeni oko 20 minuta. Gotovu koru pospite šećerom u prahu.
Dok se kora peče pravimo fil. U mleko dodajte žumance, šećer, skrob pa promešajte žicom. Stavite na ringlu i zagrevajte dok ne dobijete gustu smesu. Potom dodajte limunov sok, promešajte pa potom puter, aromu limuna. Sve lepo sjedinite pa stavite u poslastičarski špric. Punite udubljenja na kori, a u fil dodajte par mrvica čokolade.
Isecite kolač na kocke, ali da u svakoj kocki ima po jedan kružić napunjen filom.
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem