Kada dođe jesen i zima najviše volimo poslastice sa jabukama, bilo da su u pitanju pite, štrudle, mokri kolači... Sada uživajte u osvežavajućem ukusu pite sa limunom i pomorandžom koja će vas osvojiti na prvi zalogaj. Ovu ukusnu poslasticu možete da poslužite i kada vam dođu gosti sa čašom kuvanog vina.
Sastojci:
Za testo:
- 280 g brašna
- 2 g praška za pecivo
- prstohvat soli
- 60 g šećera
- 10 vanilin šećera
- 50 g kisele pavlake
- 150 g maslaca
Za fil:
- 300 g limuna bez kore
- 150 g pomorandže bez kore
- 30 g skroba
- 150 g šećera
Priprema:
Pomešajte prosejano brašno, prašak za pecivo i so. Dodajte maslac i sjedinite tako da dobijete mrvičasto testo. Pavlaku pomešajte sa šećerom i vanilin šećerom, pa dobro sjedinite. Dodajte u mrvičasto testo i brzo sjedinite i umesite testo. Podelite testo na dva dela. Veći deo stavite u kalup obložen pek papirom, ravnomerno ga rasporedite po dnu i podignite testo i na ivice oko 1,5 cm. Stavite u frižider nekih sat vremena. Manji deo testa umotajte u providnu foliju i stavite u zamrzivač na sat vremena. Uklonite koricu limuna, pazeći da ne dodirnete beli deo. Odvojite meso od bele kore i uklonite semenke. Isecite oguljenu pomorandžu i uklonite semenke. Pomešajte koru i iseckano voće i u blenderu ili štapnim mikserom napravite sok. Sipajte u šerpu, dodajte u skrob i šećer i kuvajte dok se ne zgusne, uz konstantno mešanje. Ohladite, pa na koru sipajte fil i poravnajte. Drugu koru izrendajte preko, pa pecite u zagrejanoj rerni na 200°C nekih 25-30 minuta. Pospite šećerom u prahu.
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem