Čuvena austrijska torta - Saher torta - je jedna od najpoznatijih i najpopularnijih poslastica. S pravom nosi naziv kraljice među tortama, jer je mekani čokoladni biskvit premazan džemom i čokoladna glazura čine savršenom. Ova čuvena torta ima čak i svoj dan koji se obeležava 5. decembra. Sada i vi lako pripremite najlepšu čokoladnu tortu.
Sastojci:
- 120 g crne čokolade
- 120 g putera, sobne temperature
- 40 g prah šećera
- 6 žumanaca
- 6 belanaca
- 160 g šećera
- 120 g brašna
- džem od kajsije
Za glazuru:
- 200 g crne čokolade
- 50 g šećera
- 190 ml vode
Priprema:
Pomešajte brašno, puter, aromu vanile i šećer u prahu, pa dobro umutite. Postepeno dodajte žumanca i nastavite da mutite. Belanca umutite sa šećerom, a čokoladu otopite. Čokoladu dodajte u smesu sa žumanacima, promešajte, pa dodajte belanca i lagano sjedinite. Sipajte u kalup obložen pek papirom. Pecite na 170°C oko 60 minuta. Presecite koru horizontalno, pa premažite oba dela sa džemom. Ponovo spojite kore.
Vodu i šećer kuvajte dok ne provri, pa dodajte istopljenu čokoladu i mešajte dok se ne sjedini. Sipajte preko torte.
Izvor: Stvar ukusa
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus