Čuvena austrijska torta - Saher torta - je jedna od najpoznatijih i najpopularnijih poslastica. S pravom nosi naziv kraljice među tortama, jer je mekani čokoladni biskvit premazan džemom i čokoladna glazura čine savršenom. Ova čuvena torta ima čak i svoj dan koji se obeležava 5. decembra. Sada i vi lako pripremite najlepšu čokoladnu tortu

Sastojci:

  • 120 g crne čokolade
  • 120 g putera, sobne temperature
  • 40 g prah šećera
  • 6 žumanaca
  • 6 belanaca
  • 160 g šećera
  • 120 g brašna
  • džem od kajsije 

Za glazuru:

  • 200 g crne čokolade
  • 50 g šećera
  • 190 ml vode

Priprema:

Pomešajte brašno, puter, aromu vanile i šećer u prahu, pa dobro umutite. Postepeno dodajte žumanca i nastavite da mutite. Belanca umutite sa šećerom, a čokoladu otopite. Čokoladu dodajte u smesu sa žumanacima, promešajte, pa dodajte belanca i lagano sjedinite. Sipajte u kalup obložen pek papirom. Pecite na 170°C oko 60 minuta. Presecite koru horizontalno, pa premažite oba dela sa džemom. Ponovo spojite kore. 

Vodu i šećer kuvajte dok ne provri, pa dodajte istopljenu čokoladu i mešajte dok se ne sjedini. Sipajte preko torte. 

Izvor: Stvar ukusa