Kombinacija čokolade i višanja u tortama uvek je dobitna kombinacija, a tek kada u sve dodate i malo ruma uživanje je zagarantovano. Ova izuzetno sočna i osvežavajuća torta osvojiće sva vaša čule, jer se ne zna da li je lepša ili ukusnija.

Sastojci:

Za koru:

  • 5 jaja
  • 150 g šećera
  • 80 g brašna
  • 45 grama kakao praha
  • 30 g kukuruznog skroba

Za fil:

  • 120 g tamne čokolade
  • 70 g putera
  • 120 ml mleka
  • 70 ml ruma
  • 300 g višanja bez koštice

Za preliv:

  • 130 g čokolade
  • 150 ml slatke pavlake
  • 50 g seckanih badema

Priprema:

5 celih jaja pomešajte sa šećerom i umutite mikserom da dobijete gusti sneg. Pomešajte brašno i kakao, zajedno sa kukuruznim skrobom, pa prosejte u smesu od jaja. Sve lagano mešajte špatulom da bi zadržali vazdušastost. Ulijte u kalup prečnika 20 cm. Pecite nekih pola sata na 180 C. Kada je pečeno ostavite da se prohladi, pa skinite prsten sa kalupa. Čokoladu rastopite da puterom i mlekom, pa potom u nju dodajte rum.

Nožem rasecite gornji sloj kolača, pa rukama uklonite mekani deo iz sredine. U rastopljenu čokoladu dodajte višnje i izmrvite sredinu kolača pa sve sjedinite. Dobijenom smesom nafilujte izdubljenu koru i zatvorite gornjim slojem. Ostavite da se dobro ohladi nekih 4 sata. Za preliv otopite čokoladu u nemućenoj pavlaci da dobijete glatku smesu, potom dodajte bademe. Kada se torta rashladila prelijte preko nje i ostavite da se malo stegne.

Izvor: Stvar ukusa

Printscreen/YT/ Leckere Minute Torta sa višnjama