Kombinacija čokolade i višanja u tortama uvek je dobitna kombinacija, a tek kada u sve dodate i malo ruma uživanje je zagarantovano. Ova izuzetno sočna i osvežavajuća torta osvojiće sva vaša čule, jer se ne zna da li je lepša ili ukusnija.
Sastojci:
Za koru:
- 5 jaja
- 150 g šećera
- 80 g brašna
- 45 grama kakao praha
- 30 g kukuruznog skroba
Za fil:
- 120 g tamne čokolade
- 70 g putera
- 120 ml mleka
- 70 ml ruma
- 300 g višanja bez koštice
Za preliv:
- 130 g čokolade
- 150 ml slatke pavlake
- 50 g seckanih badema
Priprema:
5 celih jaja pomešajte sa šećerom i umutite mikserom da dobijete gusti sneg. Pomešajte brašno i kakao, zajedno sa kukuruznim skrobom, pa prosejte u smesu od jaja. Sve lagano mešajte špatulom da bi zadržali vazdušastost. Ulijte u kalup prečnika 20 cm. Pecite nekih pola sata na 180 C. Kada je pečeno ostavite da se prohladi, pa skinite prsten sa kalupa. Čokoladu rastopite da puterom i mlekom, pa potom u nju dodajte rum.
Nožem rasecite gornji sloj kolača, pa rukama uklonite mekani deo iz sredine. U rastopljenu čokoladu dodajte višnje i izmrvite sredinu kolača pa sve sjedinite. Dobijenom smesom nafilujte izdubljenu koru i zatvorite gornjim slojem. Ostavite da se dobro ohladi nekih 4 sata. Za preliv otopite čokoladu u nemućenoj pavlaci da dobijete glatku smesu, potom dodajte bademe. Kada se torta rashladila prelijte preko nje i ostavite da se malo stegne.
Izvor: Stvar ukusa
AKO JE VAMA NEŠTO VAŽNO, VAŽNO JE I NAMA: SLAVIMO 20 GODINA!
Čuvena torta Marlenka kao iz reklame
Prijavite se za „Lepa&Srećna“ konferenciju „Zdravlje žena Srbije“! Saznajte sve o prevenciji i lečenju raka dojke
Recept za jednostavnu pitu od heljde sa sirom i kajmakom
Zapečena pasta sa piletinom, raskošan ručak za štedljive domaćice