U današnje vreme zbog brzog tempa života domaćice nemaju vremena, a često ni novca da prave raskošne torte sa orasima i bezbroj filova koji se kuvaju na pari kakve su pravile naše bake. To, ipak, ne znači da se porodica ne može povremeno počastiti dobrim kolačem čija priprema ne iziskuje mnogo vremena.
Sastojci:
Za koru:
- 3 jajeta
- 8 g vanilin šećera
- 100 g šećera
- 150 ml mleka
- 100 g brašna
- 30 g kakao praha
- 15 g praška za pecivo
- 80 ml ulja
- 1 kašika kafe
- prstohvat soli
Za fil:
- 250 ml slatke pavlake
Za preliv:
- 200 g šećera
- 200 ml mleka
- 20 g putera
- 2 kašike mleka
- 1 kašika kukuruznog skroba
- seckani orasi
Priprema:
Tri cela jajeta pomešajte sa malo soli, vanilin šećerom i šećerom, pa umutite mikserom. Dodajte ulje, mleko i kafu, promešajte. Zajedno sjedinite brašno, kakao i prašak za pecivo, prosejte i dodajte u smesu. Ulijte u kalup prečnika 26 cm i pecite u rerni na 180 C 25-30 minuta. Kada se ispeče ostavite da se ohladi pa zalijte sa četiri-pet kašika mleka. Umutite slatku pavlaku i premažite preko kore. Stavite u frižider, a za to vreme upržite šećer na laganoj vatri, u koji ćete potom dodati puter i mleko. Kuvajte uz mešanje dok ne dobijete tečnu smesu, u koju ćete potom dodati kukuruzni skrob. Kada se dovoljno zgusnulo sklonite sa ringle. Prohladite, pa prelijte preko torte sa koje ste skinuli kalup. Odozgo poređajte seckane orahe.
Izvor: Stvar ukusa
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus