Za sve ljubitelje izdašnih i bogatih torti, tu je recept za jednu baš takvu, ali malo neobičnu. Za koru će vam pored osnovnih namirnica i oraha, biti potrebna i šargarepa. Dobićete mekanu i sočnu koru, a kada poslužite parče, ako ne kažete od čega je, niko neće moći ni da pomisli da je to jedan od glavnih sastojaka. Nema dominantan ukus, tako da ćete uživatu u torti sa filom od karamele. Poslužite je nakon ručka uz šolju tople kafe i budite sigurni da će svi biti zadovoljni, a naročito vi krajnjim rezultatom.
Sastojci:
Za karamel:
- 200 g šećera
- 60 ml vode
- 120 g pavlake za kuvanje
- 30 g putera
Za koru:
- 4 jaja
- prstohvat soli
- 200 g šećera
- 240 g ulja
- 230 g brašna
- 2 kašičice cimeta
- 3 kašičice praška za pecivo
- 300 g pečenih orasa
- 350 g sitno rendane šargarepe
Za fil:
- 200 g krem sira
- 60 g šećera u prahu
- 240 g pavlake za kuvanje
- 2-3 kašike karamela
Priprema:
U tiganju od šećera i vode napravite karamel masu, sipajte jogurt, mešajte, dodajte puter, pa izlijte u jednu činiju. U drugoj mutite jaja mikserom i sipajte šećer, ulje, dodajte prosejano brašno, cimet, prašak za pecivo i nastavite sa mućenjem. U smesu stavite i vanilin šećer, sitno iseckane orase, izrendanu šargerepu. Podelite smesu u dve posude i pecite u rerni prvo jednu, pa drugu, 40 minuta na 180°C. Zasecite vrhove kora, kako biste dobili dobre kore za tortu koju ćete filovati. Pomešajte krem sir, šećer u prahu, mutite i sipajte pavlaku za kuvanje. Kad dobro umutite, sipajte nekoliko kašika karamel mase koju ste napravili na početku. Nafilujte koru jednim delom ovog krema, pa preko stavite drugu koru. Ostatak krema iskoristite da premažete celu tortu, a ukrasite je sa orasima i sa ostatkom karamela.
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus