Osvežavajuća i kremasta poslastica koja neodoljivo podseća na čizkejk samo što se ovde u osnovi ne nalazi keks nego prhko testo. Fil je od pudinga sa mileramom, a odozgo ide šumsko voće sa želatinom. Uživajte u fantastičnom preseku ove torte koja izgleda kao da je iz poslastičarnice.
Sastojci:
Testo:
- 250 glatkog brašna
- 1 prašak za pecivo
- prstohvat soli
- 70 g šećera u prahu
- 1 vanilin šećer
- 100 g maslaca sobne temperature
- 1 jaje, razmućeno
- 2 kašike kisele pavlake
Fil:
- 500 ml mleka
- 2 kesice praška za puding od vanile
- 150 g šećera
- 800 g milerama
Preliv:
- 500 g šumskog voća
- 1 želatin
Priprema:
U jednu posudu pomešajte brašno i prašak za pecivo. Dodajte ostale sastojke i zamesite tijesto. Mesite nekoliko minuta dok ne dobijete glatko i elastično testo. Testo oblikujte u disk i umotajte u plastičnu foliju. Ostavite ga u frižideru 30 minuta. Kalup premažite maslacem i pospite brašnom. Zagrejte rernu na 170 stepeni. Izvadite testo iz frižidera i razvaljajte ga u krug debljine oko 1 cm. Prebacite ga u kalup i rukama utisnite u dno i ivice kalupa.
Sipajte 400 ml mleka u šerpu i zagrijte. A u ostatak mleka izmešajte puding sa šećerom.Preko pudinga sipajte zagrejano mleko, promešajte pa vratite u šerpu i zagrejte dok se ne zgusne. U još vruć puding umešajte mileram. Dobro promešajte pazeći da ne ostanu grudvice.
Izlijte fil u kalup s testom i na fil poslažite voće. Tortu stavite u zagrejanu rernu i pecite 70 minuta. Pečenu tortu ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi. Pripremite želatin prema upustvu sa kesice. Prelijte ga preko voća, pa tortu stavite u frižider da se potpuno ohladi.
Lagana Rafaelo torta
Pečeno pile sa kestenjem
Kako da napravite karamel kocke
Zapečena pasta sa tunjevinom i paradajzom
Dečji svet je veći od ekrana: Priznanje za kampanju sa svrhom