Za sve ljubitelje kremastih poslastica odličan recept za krempitu. Postoji dosta varijanti pripreme ovog divnog deserta, a ovo je jedna od njih. Po želji možete da uzmete tepsiju veću ili manju. Ukoliko uzmete manju dobićete krempitu sa više fila. Kako god da odlučite nećete pogrešiti.

Sastojci:

  • 1,3 litra mleka
  • 250 g maslaca
  • 6 jaja 
  • 6 kašika oštrog brašna
  • 10 kašika šećera 
  • 2 pudinga od vanile
  • 2 kore za krempite

Priprema:

Odvojite žumanca od belanaca i od belanca umutite sneg. Pola mleka sipajte u posudu, te u nju dodajte žumance, šećer, brašno i puding pa sve dobro umutite dok ne dobijete ujednačenu smesu bez grudvica.

Drugu polovinu mleka stavite u lonac, te u njega dodajte maslac. Zagrejte na vatri dok mleko ne provri pa zatim pažljivo prvu smesu prelijte u drugu (u mleko i maslac) te mešajte dok se sve ne zgusne. Kuvajte smesu 5 minuta pa je sklonite s vatre. Nakon toga u lonac dodajte i umućena belanca, te s mikserom na najslabijoj vatri, te sve dobro mešajte dok se smesa ne poveže. Pustite da se malo ohladi.

Lisnato testo odmrznuti i istanjiti u dve kore koje se posebno ispeku (dovoljno je po 10-15 min po kori) i iskroje prema kalupu. Prvu koru stavite u duboku tepsiju te na nju prelijte smesu pa je izravnajte kutlačom.

Savet:

Kako biste olakšali seckanje, gornju koru prvo iseckajte na kocke, pa te kocke poslažite po krempitama. Ako volite krempite sa šlagom, umutite šlag od 4 dcl slatke pavlake pa prelijte po kremi pre stavljanja gornje kore.