Pred vama su 3 recepta kolača koja volite i za koje se veoma interesujete. Ne morate da ih samo pravite po zvaničnim prilikama, možete da obradujete, eto tek tako svoje ukućane.
Za neke vam je potrebno da izdvojite dosta vremena, ali isplati se.
PROČITAJTE JOŠ: Brzi prevrnuti kolač sa šljivama i jabukama
Pa, krenimo redom - klasik nad klasicima su princeze među kolačima...
1. Princes krofne
Sastojci:
Za testo:
100 g putera
50 g brašna
¼ l vode
4 jaja
na vrh noža soli
10g putera za premazivanje pleha
šećer u prahu
Fil:
600ml mleka
8 kašike šećera
1 kašika putera
4 žumanceta
4 kašike brašna
Priprema:
1. Puter, vodu i so staviti da provri. Skinuti sa vatre i odjednom nasuti brašno. Mešati da se masa izjednači. Dodavati jedno po jedno jaje i stalno mešati. Napuniti špric i u podmazan pleh špricom istiskati krofne. Peći oko 20 minuta na 220 stepeni, ne otvarajući rernu.
2. Pola litra mleka, 4 kašike šećera i puter staviti da provri. Umutiti 4 žumanca sa 4 kašike šećera, 4 kašike brašna i 100 ml hladnog mleka. Skuvati kao puding i ohladiti fil.
3. Hladne krofne preseći na pola, napuniti filom i posuti šećerom u prahu.
Pogledajte i 5 recepata za kolače koji se ne peku
2. Krempita
Sastojci:
6 žumanca
6 kašika šećera
3 kašike ulja
3 kašike mleka
6 kašika brašna
Fil:
6 belanaca
19 kašika šećera
4 kesice pudinga od vanile
1 l vode
prah-šećer za posipanje
Priprema:
1. Umutite 3 žumanceta s 3 kašike šećera,1,5 kašikom ulja,1,5 kašikom mleka i 3 kašike brašna. Koru razvucite u manjem plehu obloženom pek-papirom i pecite na 200 stepeni. Postupak ponovite još jednom, dobićete dve kore.
2. Dobro umutite belanca s 15 kašika šećera. Vodu zakuvajte s preostalim šećerom, pa ukuvajte puding od vanile i mešajte dok se ne zgusne. Dok je još vruće dodajte polako u umućena belanca uz neprestalno mućenje, sve dok se masa lepo ne sjedini. Donja kora nek ostane u plehu, preko nje stavite vruću umućenu masu, a preko tog fila stavite gornju koru. Ohladite na sobnoj temperaturi, pa stavite kolač u frižider. Secite kocke i svaku pospite prah-šećerom ili ukrasite po želji.
Pogledajte i 6 saveta za savršene kolače koji se ne peku
3. Ledene kocke
Sastojci:
Kora:
5 jaja
5 kašika šećera
5 kašika brašna
2 kašičice kakaa
1 prašak za pecivo
Preliv:
250 ml vode
250 g šećera
Fil:
500 ml mleka
8 kašika šećera
9 kašika brašna
2 kašike šećera u prahu
250 g margarina
Glazura:
100 g čokolade
malo vode
Priprema:
1. Umutiti sve sastojke za koru, pa peći oko 20 minuta. Skuvati preliv, pa izliti na toplu koru i ostaviti da se hladi.
2. 300 ml mleka staviti da prokuva. U međuvremenu, u preostalih 200 ml mleka razmutiti 8 kašika šećera i 9 kašika brašna. Kada mleko provri, dodati mu smesu sa brašnom i šećerom i kuvati 1-2 minuta.
3. Margarin dobro umutiti sa 2 kašike šećera u prahu, dodati ohlađenom filu, pa još malo umutiti. Fil rasporediti preko kore.
4. Otopiti 100 g čokolade sa malo vode i preliti preko kolača. Po želji, kolač možete dodatno dekorisati rendanom čokoladom ili ukrasnim mrvicama. Po želji ne morate praviti glazuru, možete samo prekriti kolač krupno rendanom čokoladom.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaci i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa
*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu >>>>>>>>>>>> https://www.instagram.com/stvar_ukusa/
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem