Konzumacija više od četiri sendviča sa suhomesnatim proizvodima sedmično kod pojedinaca može biti opasna po zdravlje, posebno kod astmatičara, pokazala je studija sprovedena na 1000 francuskih ispitanika.

Naučnici veruju da previše mesnih prerađevina u ishrani opasno mogu delovati na astmatičare zbog aditiva natrijum nitrita koji se koristi u konzerviranju proizvoda dobijenih preradom mesa. 

Natrijum nitrit odgovoran je za to što suhomesnati proizvodi zadržavaju crvenu boju, a poznato je da veće količine mogu u organizmu ometati prenos kiseonika u krvi i ćelijama.

Njihova konzumacija može otežati normalno funkcionisanje disajnih puteva, a naučnici kažu da je potrebno sprovesti dodatna istraživanja i savetuju konzumiranje zdrave i raznovrsne hrane kao u mediteranskoj ishrani.

PROČITAJTE JOŠ: Brza pita sa sirom i šunkom

Mesne prerađevine se povezuju s rakom. Zato naučnici savetuju da se za dobro zdravlje dnevno ne konzumira više od 70 grama suhomesnatih proizvoda, što znači jednu kobasicu i jednu malo parče slanine dnevno.

Francuski naučnici su od 2003. do 2013. pratili 1000 Francuza i njihove prehrambene navike. Među ispitanicima polovina je bolovala od astme, a kod ostalih volontera ili kontrolne grupe nije evidentirano takvo stanje.

Studija se fokusirala na simptome astme - osećaj nedostatka vazduha sa i bez fenomena čujnog disanja poput fućkanja ili piskanja, pritiska u grudnom košu i napada suvog kašlja - i konzumiranja dvu koluta šunke, jedne kobasice i 2 parčeta salame.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaci i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa  

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu >>>>>>>>>>>> https://www.instagram.com/stvar_ukusa/

Izvor: Radio Sarajevo