Recept za krempite potiče iz dve kuhinje, mađarske i austrijske. Veruje se da je u ovom kolaču uživao i austrijski car Franc Jozef i njegova žena Sisi. Ova poslastica se pravi od hrskavog lisnatog testa između kojeg se nalazi neodoljivi krem od vanile. Još čuveniji recept za krempitu nastao je na Bledu 1953. godine, a osmislio ga je poslastičar Ištvan Lukačević. On je pored vanila fila dodao i ulupani šlag, a ovako pripremljenu poslasticu možete da probate u čuvenom hotelu Park na Bledu. Takođe, bledsku krempitu je po nekim pričama obožavao i Tito, a u nastavku teksta pročitajte kako da je pripremite kod kuće. 

Sastojci:

  • 500 g lisnatog testa
  • 1 l mleka
  • 6 jaja
  • 11 kašika šećera
  • 6 kašika brašna
  • 2 kašike gustina
  • 2 vanilin šećera
  • Za drugi fil:
  • 500 ml slatke pavlake 
  • 2 kašike šećera u prahu 

Recept za bledsku krempitu:

11:25
Korak 1

Pripremite kore 

Odmrznite lisnato testo, pa malo razvucite oklagijom. Na par mesta izbockajte viljuškom, pa pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 15-20 minuta. Izvadite i ostavite da se ohladi. Presecite lisnato testo na 2 jednaka dela. 

11:29
Korak 2

Napravite fil 

Odvojite žumanca od belanaca, pa žumanca penasto umutite sa 4 kašike šećera. Zatim dodajte prosejano brašno i gustin. Promešajte, pa sipajte 200 ml mleka i mešajte dok se svi sastojci lepo ne sjedine. U šerpu sipajte preostalo mleko (800 ml) i dodajte šećer (5 kašika), kao i vanilin šećer, pa kuvajte dok ne krene da ključa. Zatim dodajte smesu sa žumancima i kuvajte dok se ne zgusne, uz neprestano mešanje. Belanca umutite u čvrst šne sa šećerom, pa dodajte u vreo fil i lagano mešajte. 

11:32
Korak 3

Umutite slatku pavlaku 

Slatku pavlaku dobro umutite sa šećerom u prahu i ostavite sa strane. 

11:33
Korak 4

Napravite krempitu 

U tepsiju stavite lisnato testo, pa premažite žuti fil, a onda i umućenu slatku pavlaku. Preko stavite lisnato testo i pospite šećerom u prahu. 

Pročitajte i ovo: Proveren recept za pečene krempite

BONUS VIDEO: 

Instagram/maddesmat.se Oreo kolač od 3 sastojka

(StvarUkusa/S.B.)