Žuta starinska pita sa višnjama i testom se često sprema u Srbiji i ne postoji osoba koja je nije bar jednom probala. Ne samo da je priprema jednostavna, nego je i ukus fantastičan, pa retko ko može da joj odoli. Ako i vi spadate u ljubitelje pite sa višnjama, onda vam donosimo savršen grčki recept.
Sastojci:
- 16 kora
- 220 g neslanog putera
- 130-150 g šećera
- 3 jajeta
- 250 ml slatke pavlake
- 2 kašičice ekstrakta vanile
- 2 limuna
- 200 g višanja, trešanja ili bobičastog voća
- orasi (opciono)
- šećer u prahu (opciono)
- Za sirup:
- 100 g šećera
- 50 ml vode
- 2 kašike limunovog soka
Grčki recept za pitu sa višnjama:
Napravite sirup
U šerpu sipajte vodu i šećer, pa ostavite da proključa. Zatim sipajte sok od limuna i kuvajte još 10 minuta. Ohladite sirup na sobnoj temperaturi.
Pripremite kore
Kore treba da budu sobne temperature, pa ih izvadite iz frižidera pola sata pre korišćenja. Stavite koru na radnu površinu i premžite je istopljenim puterom. Preko stavite drugu koru, pa po širini savijte u obliku harmonike. Tako uradite sa svim korama. Poređajte kore u tepsiju koju ste obložili pek papirom i premazali istopljenim puterom. Ređajte kore jednu do druge. Preko sipajte preostali istopljeni puter i pecite kore u zagrejanoj rerni na 180°C oko 15 minuta.
Napravite fil
Penasto umutite jaja sa šećerom, pa dodajte slatku pavlaku, vanilu i koru limuna. Sve lepo sjedinite varjačom. Sipajte fil preko kora i poređajte višnje. Neke utisinite u testo. Umesto višanja možete da koristite i bobičasto voće.
Nastavite da pečete
Vratite pleh u rernu i pecite još pola sata na istoj temepraturi. Vruću pitu prelijte sirupom, pa ostavite da upije nekih 10 minuta. Zatim je pospite šećerom u prahu i seckanim orasima, pa secite.
Pročitajte i ovo: Sočna pita sa višnjama
BONUS VIDEO:
(StvarUkusa/S.B.)
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus