Žuta starinska pita sa višnjama i testom se često sprema u Srbiji i ne postoji osoba koja je nije bar jednom probala. Ne samo da je priprema jednostavna, nego je i ukus fantastičan, pa retko ko može da joj odoli. Ako i vi spadate u ljubitelje pite sa višnjama, onda vam donosimo savršen grčki recept. 

Sastojci:

  • 16 kora 
  • 220 g neslanog putera
  • 130-150 g šećera
  • 3 jajeta
  • 250 ml slatke pavlake 
  • 2 kašičice ekstrakta vanile
  • 2 limuna
  • 200 g višanja, trešanja ili bobičastog voća 
  • orasi (opciono)
  • šećer u prahu (opciono)
  • Za sirup:
  • 100 g šećera
  • 50 ml vode
  • 2 kašike limunovog soka

Grčki recept za pitu sa višnjama:

14:25
Korak 1

Napravite sirup 

U šerpu sipajte vodu i šećer, pa ostavite da proključa. Zatim sipajte sok od limuna i kuvajte još 10 minuta. Ohladite sirup na sobnoj temperaturi. 

14:29
Korak 2

Pripremite kore 

Kore treba da budu sobne temperature, pa ih izvadite iz frižidera pola sata pre korišćenja. Stavite koru na radnu površinu i premžite je istopljenim puterom. Preko stavite drugu koru, pa po širini savijte u obliku harmonike. Tako uradite sa svim korama. Poređajte kore u tepsiju koju ste obložili pek papirom i premazali istopljenim puterom. Ređajte kore jednu do druge. Preko sipajte preostali istopljeni puter i pecite kore u zagrejanoj rerni na 180°C oko 15 minuta. 

14:29
Korak 3

Napravite fil

Penasto umutite jaja sa šećerom, pa dodajte slatku pavlaku, vanilu i koru limuna. Sve lepo sjedinite varjačom. Sipajte fil preko kora i poređajte višnje. Neke utisinite u testo. Umesto višanja možete da koristite i bobičasto voće. 

14:34
Korak 4

Nastavite da pečete 

Vratite pleh u rernu i pecite još pola sata na istoj temepraturi. Vruću pitu prelijte sirupom, pa ostavite da upije nekih 10 minuta. Zatim je pospite šećerom u prahu i seckanim orasima, pa secite. 

Instagram/cooking__diaries_  Pita sa višnjama

Pročitajte i ovo: Sočna pita sa višnjama

BONUS VIDEO: 

Instagramkooki_lovescooking Pita sa jabukama kao iz Meka

(StvarUkusa/S.B.)