Ove male grčke školjke prave se od jogurt testa i pune bogatim filom od fete, mocarele i začinskog bilja. Hrskave su spolja, a mekane i sočne iznutra. Najlepše ih je poslužiti tople, uz malo meda ili same, kao slani zalogajčići za svaku priliku.

Osnovne informacije

Kuhinja: Grčka

Tip jela: Pita / pecivo

Porcije/Količina: 16 pitica

Vreme pripreme: 30 minuta

Vreme pečenja: 25 minuta

Ukupno vreme: 55 minuta

Težina: Srednje lako

Sastojci:

Za testo:

  • 540 g brašna 
  • 1 šolja maslinovog ulja
  • 270 g grčkog jogurta 
  • 1 jaje
  • 1 kašika soka od limuna
  • 1/2 kašičice šećera
  • 1/2 kašičice soli

Za fil:

  • 250 g fete, izmrvljenе
  • 1 šolja rendane mocarele
  • 1/4 šolje jogurta (56 g)
  • 1 jaje, blago umućeno
  • 1 kašičica origana (sušenog)
  • 1/4 šolje sitno seckane nane
  • biber po ukusu

Za premaz:

  • 1 žumance + 2 kašike mleka
  • susam po želji
Savet:

Nemojte dodavati brašno prilikom razvijanja testa – testo treba da ostane mekano i elastično da bi pitice bile hrskave spolja, a sočne iznutra.

Priprema:

Napravite testo

U činiji izmešajte brašno, so i šećer. U drugoj posudi sjedinite maslinovo ulje, limunov sok, jogurt i jaje pa dobro umutite. Postepeno dodajte brašno u mokre sastojke i umesite testo, ali nemojte preterano mesiti da ostane mekano. Pokrijte krpom i ostavite da odmori 5–10 minuta.

Pripremite fil

U činiji pomešajte fetu, mocarelu, jogurt i umućeno jaje. Dodajte biber, origano i seckanu nanu pa dobro sjedinite.

Oblikujte školjke

Podelite testo na 2 dela, a zatim svaki deo na 8 manjih. Oblikujte kuglice i svaku razvucite u krug od oko 12 cm. Stavite kašiku fila na sredinu i preklopite u obliku školjke (polumeseca). Pritisnite ivice prstima ili viljuškom da se zatvore.

Premažite i pecite

Poređajte pitice na pleh obložen papirom za pečenje. Umutite žumance sa mlekom, premažite pitice i pospite susamom. Pecite 20–25 minuta na 160°C dok ne dobiju zlatnu boju.

Bonus video

00:21
Grčka pita sa sirom i spanaćem  Izvor: Instagram/gayanefood