Sastojci:
- 1 veća ili 2 manje tikvice
- 1/4 kašičice soli
Smesa za pohovanje:
- pola šolje brašna
- 1 šolja prezli
- 2 jajeta
- 3/4 šolje sitno seckanog mladog luka (samo bela i svetlozelena stabljika)
- pola šolje narendanog tvrdog sira
- 1 kašika suvog origana
- 2 čena belog luka, sitno iseckana
- pola kašičice kuhinjske soli
- 150 g grčkog feta sira, izmrvljenog
Priprema:
Hrskave krofnice od tikvica pune su mediteranskog ukusa, spojene sa aromatičnim feta sirom i začinima. Ove krofnice su savršen prilog ili lagani obrok, lako se prave i oduševiće vas svakim zalogajem. Idealne su za sve prilike kad poželite nešto brzo, ukusno i hrskavo.
Zagrejte rernu na 200°C.
Narendajte tikvice, posolite, promešajte rukama i ostavite da odstoje 30 minuta da puste vodu. Posle toga, šaku po šaku, dobro iscedite tikvice da izvučete što više tečnosti i stavite u činiju.
U činiju sa tikvicama dodajte sve sastojke za smesu osim feta sira i dobro izmešajte. Zatim dodajte feta sir i lagano umešajte.
Kašikom vadite smesu i pravite male valjke ili „krofnice“. Rasporedite ih na pleh obložen papirom za pečenje.
Poprskajte obilno sprejom sa maslinovim uljem i pecite 30 minuta, a na polovini vremena ih okrenite da se ravnomerno ispeku. Ako želite, posle 20 minuta ih ponovo lagano pošpricajte uljem za ekstra hrskavost. Kada postanu zlatno-smeđi i hrskavi, izvadite iz rerne.
Bonus video
