Sastojci:

  • 1 veća ili 2 manje tikvice
  • 1/4 kašičice soli 

Smesa za pohovanje:

  • pola šolje brašna
  • 1 šolja  prezli 
  • 2 jajeta
  • 3/4 šolje sitno seckanog mladog luka (samo bela i svetlozelena stabljika)
  • pola šolje narendanog tvrdog sira
  • 1 kašika suvog origana 
  • 2 čena belog luka, sitno iseckana
  • pola kašičice kuhinjske soli
  • 150 g grčkog feta sira, izmrvljenog

Priprema:

Hrskave krofnice od tikvica pune su mediteranskog ukusa, spojene sa aromatičnim feta sirom i začinima. Ove krofnice su savršen prilog ili lagani obrok, lako se prave i oduševiće vas svakim zalogajem. Idealne su za sve prilike kad poželite nešto brzo, ukusno i hrskavo.

Savet:

Dobro cedite tikvice pre pravljenja krofnica kako bi one tokom pečenja ostale hrskave, a ne vlažne i mekane. Za još bolju hrskavost, krofnice poprskajte maslinovim uljem i tokom pečenja ih okrenite da dobiju ravnomernu zlatnu boju.

Zagrejte rernu na 200°C.

Narendajte tikvice, posolite, promešajte rukama i ostavite da odstoje 30 minuta da puste vodu. Posle toga, šaku po šaku, dobro iscedite tikvice da izvučete što više tečnosti i stavite u činiju.

U činiju sa tikvicama dodajte sve sastojke za smesu osim feta sira i dobro izmešajte. Zatim dodajte feta sir i lagano umešajte.

Kašikom vadite smesu i pravite male valjke ili „krofnice“. Rasporedite ih na pleh obložen papirom za pečenje.

Poprskajte obilno sprejom sa maslinovim uljem i pecite 30 minuta, a na polovini vremena ih okrenite da se ravnomerno ispeku. Ako želite, posle 20 minuta ih ponovo lagano pošpricajte uljem za ekstra hrskavost. Kada postanu zlatno-smeđi i hrskavi, izvadite iz rerne. 

Bonus video

00:09
Recept za hrskave štapiće od tikvica  Izvor: Instagram/recepty_strojnosti