Sastojci:
- 2 srednje tikvice
- 2 belanca
- 100 g brašna
- So i biber po ukusu
- Slatka mlevena paprika, origano po ukusu
- Ulje za prženje
Priprema:
Ako tražite jednostavan letnji zalogaj koji se brzo sprema i ne traži previše sastojaka, ovi uštipci od tikvica su prava stvar. Umesto klasične smese sa jajima, ovde se koriste samo belanca koja daju vazdušnu strukturu, a tikvice ostaju osvežavajuće i nežne jer se koriste sa sve korom. Važno je da birate manje, duguljaste tikvice koje možete seći na tanke kolutove – tako će se savršeno uklopiti u svaki zalogaj.
Operite tikvice i ne ljuštite ih. Isecite ih na tanke kolutove. Pospite ih solju i ostavite 10–15 minuta da puste vodu, pa ih ocedite i blago pritisnite kuhinjskom krpom. U velikoj činiji pomešajte brašno, biber, slatku papriku i origano. Dodajte oceđene tikvice u brašno i promešajte da se kolutovi ravnomerno oblože.
Umutite belanca u meki sneg i dodajte ih u smesu sa tikvicama, lagano mešajući da se sve poveže. Zagrejte ulje u tiganju i kašikom stavljajte male količine smese. Pržite uštipke sa obe strane dok ne porumene, pa ih vadite na papirni ubrus da upije višak masnoće.
Bonus video
