Sastojci:

  • 2 srednje tikvice 
  • 2 belanca
  • 100 g brašna
  • So i biber po ukusu
  • Slatka mlevena paprika, origano po ukusu
  • Ulje za prženje

Priprema:

Ako tražite jednostavan letnji zalogaj koji se brzo sprema i ne traži previše sastojaka, ovi uštipci od tikvica su prava stvar. Umesto klasične smese sa jajima, ovde se koriste samo belanca koja daju vazdušnu strukturu, a tikvice ostaju osvežavajuće i nežne jer se koriste sa sve korom. Važno je da birate manje, duguljaste tikvice koje možete seći na tanke kolutove – tako će se savršeno uklopiti u svaki zalogaj.

Savet:

Birajte manje, duguljaste tikvice jer imaju tanju koru i manje semenki, pa su mnogo ukusnije kad se seku na kolutove i prže.

Operite tikvice i ne ljuštite ih. Isecite ih na tanke kolutove. Pospite ih solju i ostavite 10–15 minuta da puste vodu, pa ih ocedite i blago pritisnite kuhinjskom krpom. U velikoj činiji pomešajte brašno, biber, slatku papriku i origano. Dodajte oceđene tikvice u brašno i promešajte da se kolutovi ravnomerno oblože.

Umutite belanca u meki sneg i dodajte ih u smesu sa tikvicama, lagano mešajući da se sve poveže. Zagrejte ulje u tiganju i kašikom stavljajte male količine smese. Pržite uštipke sa obe strane dok ne porumene, pa ih vadite na papirni ubrus da upije višak masnoće.

Bonus video

00:09
Recept za hrskave štapiće od tikvica  Izvor: Instagram/recepty_strojnosti