Sastojci:

  • 1 tikvica
  • 1 šargarepa
  • 1 krompir
  • 2 mlada luka (ili po ukusu)
  • 2 jajeta
  • 60 g brašna
  • So i biber po ukusu
  • Maslinovo ulje
  • 100 g mocarele (seckane ili rendane)
  • Čeri paradajz (po 1 za svako gnezdo)

Priprema:

Ove povrtne pljeskavice od tikvica, krompira i šargarepe pravo su letnje jelo – lagane, šarene i jednostavne za pripremu. Idealne su kao glavno jelo uz jogurt ili salatu, ali i kao toplo predjelo koje svi vole. Uz dodatak mocarele i čeri paradajza postaju posebno sočne i neodoljivo ukusne.

Savet:

Po želji, pospite svežim bosiljkom ili dodajte parmezan za još bogatiji ukus.

Isecite tikvicu, šargarepu i krompir na žilijen (ili izrendajte na krupno rende). Pospite ih solju i ostavite 10 minuta da puste vodu, zatim dobro iscedite višak tečnosti. Dodajte sitno seckani zeleni luk, jaja, brašno, so i biber. Sve dobro izmešajte da se poveže. Na plehu obloženom papirom za pečenje oblikujte mala "gnezda" rukama ili kašikom, ostavljajući udubljenje u sredini. U svako gnezdo stavite po 1 čeri paradajz i malo mocarele.

Premažite maslinovim uljem i pecite u unapred zagrejanoj rerni na 180°C oko 30 minuta, dok ne postanu zlatne i hrskave.

Bonus video

00:35
Recept za faširane šnicle od tikvica Izvor: Instagram/papillamonella