Sastojci:
- 300 g mlevenog mesa
- 1 tikvica
- 3–4 glavice crnog luka
- 150 g pečuraka
- So, biber, slatka paprika, beli luk u prahu ili svež
- Prstohvat majčine dušice
- 350 g pavlake za kuvanje (ili mešavina pavlake i kisele pavlake)
- 200 ml vode
- Kašika putera
Priprema:
Kad se spoje sočne ćufte od mlevenog mesa sa bogatim povrćem i kremastim sosom, dobijate jelo koje miriše na domaću kuhinju i vraća apetit čak i najizbirljivijima. Ove ćufte nisu obične – u njima se kriju rendane tikvice. Savršen su obrok uz pire krompir, testeninu ili samo parče hleba.
Narendajte tikvicu i sitno iseckajte jedan crni luk. Pomešajte s mlevenim mesom, dodajte so, biber, beli luk i majčinu dušicu. Sve dobro izmesite i oblikujte manje ćufte.
U tiganju zagrejte malo putera i lagano propržite ćufte sa svih strana dok ne porumene. Izvadite ih i ostavite sa strane. U istom tiganju propržite sitno seckani crni luk, pa dodajte seckane pečurke. Dinstajte dok ne omekšaju i puste sok. Ulijte pavlaku i vodu, posolite i začinite po ukusu, pa promešajte da se sve lepo sjedini. Vratite ćufte u sos. Spustite ćufte u sos, poklopite i kuvajte još 15–20 minuta na laganoj vatri dok se sos ne zgusne, a ćufte skuvaju do kraja.
Bonus video