Sastojci:

  • 300 g mlevenog mesa
  • 1 tikvica
  • 3–4 glavice crnog luka
  • 150 g pečuraka
  • So, biber, slatka paprika, beli luk u prahu ili svež
  • Prstohvat majčine dušice
  • 350 g pavlake za kuvanje (ili mešavina pavlake i kisele pavlake)
  • 200 ml vode
  • Kašika putera

Priprema:

Kad se spoje sočne ćufte od mlevenog mesa sa bogatim povrćem i kremastim sosom, dobijate jelo koje miriše na domaću kuhinju i vraća apetit čak i najizbirljivijima. Ove ćufte nisu obične – u njima se kriju rendane tikvice. Savršen su obrok uz pire krompir, testeninu ili samo parče hleba.

Savet:

Ako volite puniji ukus, možete dodati kašiku rendanog kačkavalja u sos pred kraj kuvanja – biće još kremastije i bogatije.

Narendajte tikvicu i sitno iseckajte jedan crni luk. Pomešajte s mlevenim mesom, dodajte so, biber, beli luk i majčinu dušicu. Sve dobro izmesite i oblikujte manje ćufte.

U tiganju zagrejte malo putera i lagano propržite ćufte sa svih strana dok ne porumene. Izvadite ih i ostavite sa strane. U istom tiganju propržite sitno seckani crni luk, pa dodajte seckane pečurke. Dinstajte dok ne omekšaju i puste sok. Ulijte pavlaku i vodu, posolite i začinite po ukusu, pa promešajte da se sve lepo sjedini. Vratite ćufte u sos. Spustite ćufte u sos, poklopite i kuvajte još 15–20 minuta na laganoj vatri dok se sos ne zgusne, a ćufte skuvaju do kraja.

Bonus video

00:43
Recept za ćufte od tikvica Izvor: TikTok/ fitgreenmind