Sastojci:

  • 500 g mešanog mlevenog mesa 
  • 1 jaje
  • 2 kašike prezli
  • 2 čena belog luka (sitno seckanog)
  • 1 kašičica soli
  • pola kašičice bibera
  • pola kašičice suvog origana 
  • 50 g kačkavalja ili mocarele (isečene na kockice)
  • 10-12 tankih listova slanine

Priprema:

Ako tražite savršen spoj sočnosti i hrskavosti, ove ćufte u slanini punjene sirom su pravi izbor. Mekano meso, topljeni sir i hrskava slanina čine ih neodoljivim zalogajem, bilo da ih služite kao predjelo, glavno jelo ili deo slavljeničke trpeze. Jednostavne su za pripremu, a rezultat je prava eksplozija ukusa.

Savet:

Da sir ne iscuri tokom pečenja, koristite tvrđi sir poput kačkavalja i dobro zatvorite ćufte pre obmotavanja slaninom.

U činiji pomešati mleveno meso, jaje, prezle, beli luk, so, biber i začine. Dobro sjediniti rukama i ostaviti da odstoji 10-15 minuta. Uzimati po malo smese, napraviti kuglicu, blago je spljoštiti, staviti komadić sira u sredinu i zatvoriti tako da se sir ne vidi. Svaku ćuftu obmotati listom slanine i učvrstiti čačkalicom ako je potrebno.

Pečenje:
U rerni – Ređati ćufte u pleh obložen papirom za pečenje. Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C oko 20-25 minuta, dok slanina ne postane hrskava.
U tiganju – Peći na srednje jakoj vatri, okrećući ih s vremena na vreme dok ne dobiju lepu koricu (oko 15 minuta).

Služiti toplo, uz prilog po želji – pire krompir, pečeno povrće ili osvežavajuću salatu.

Bonus video

kako da slanina bude savršeno hrskava Izvor: kako da slanina bude savršeno hrskava