Sastojci:
- 8 komada goveđih šnicli , tanko izlupanih
- 8 kašičica senfa
- 1 crveni luk (sitno seckan)
- 2 kašičice dimljene paprike
- 8 kriški slanine
- 4 kašike maslinovog ulja
- 3 šolje goveđeg bujona
- 1 kašika paradajz pirea
- 1 čen belog luka (sitno iseckan)
- 2 kašike kukuruznog skroba
- ¼ šolje pavlake
- Kiseli krastavci (isečeni po dužini)
- So, biber, svež peršun
Priprema:
Ove sočne goveđe rolnice od tanko izlupanog mesa pune se slaninom, lukom i kiselim krastavcima, a zatim se lagano kuvaju u aromatičnom sosu od goveđeg bujona. Jelo je idealno za svečane prilike, ali i kao bogat ručak. Uz senf i pavlaku, ove rolnice dobijaju još bogatiji i kremastiji ukus.
Za dodatni šmek, u sos možete dodati malo crnog vina tokom kuvanja.
Ako želite intenzivniji ukus, umesto slanine koristite dimljenu pančetu.
Rolnice se mogu pripremiti unapred i podgrejati, a što duže stoje, ukus je bogatiji.
Ovo jelo je savršeno za porodične ručkove i posebne prilike.
Goveđe šnicle staviti između dva lista prozirne folije i izlupati ih čekićem za meso dok ne postanu tanke. Ivice poravnati kako bi rolnice bile ujednačene. Svaki komad mesa posoliti, pobiberiti i premazati kašičicom senfa. Preko toga posuti sitno seckan crni luk, dodati po krišku kiselog krastavca, posuti dimljenom paprikom i pokriti parčetom slanine. Urolati meso, uvlačeći bočne strane unutra, i učvrstiti čačkalicama ili kuhinjskim koncem.
U tiganju zagrejati maslinovo ulje, pa pržiti rolnice sa svih strana dok ne porumene. Dodati paradajz pire i beli luk, pa kratko propržiti. Naliti goveđi bujon i pustiti da provri. Smanjiti temperaturu, poklopiti i kuvati na tihoj vatri oko 50 minuta, dok meso ne omekša.
Izvaditi rolnice iz tiganja. U činiji pomešati kukuruzni skrob sa malo vode i dodati u sos. Kuvati dok se sos ne zgusne, uz stalno mešanje (oko 3-4 minuta). Dodati pavlaku u sos, promešati i začiniti po ukusu. Vratiti rolnice u sos i kuvati još par minuta da se sve sjedini.
Goveđe rolnice servirati tople, prelivene bogatim sosom, uz pire krompir, kuvani pirinač ili testeninu. Posuti svežim peršunom za dodatnu aromu.
Bonus video
Posne ćufte od sočiva u belom sosu
3 načina da očistite rešetke od rerne brzo i bez napora
Najsočniji čokoladni kolač bez jaja
Posne pljeskavice od pečenog crnog pasulja po receptu Džejmija Olivera
Medeno srce za post na ulju