Sastojci:

Za rolnice:

  • 1 čen belog luka (sitno iseckan)
  • 1 pileća prsa (podeljena na 3 dela)
  • So i biber (po ukusu)
  • 150 g spanaća (blanširan ili svež)
  • oko 60 g čedar sira (2 kriške po rolnici)
  • 200 g slanine (2 kriške po rolnici)

Za prilog:

  • 2-3 krompira
  • 80 g putera 
  • 2 grančice ruzmarina
  • 2 čena belog luka (celi, lagano pritisnuti)
  • 80 ml mleka ili pavlake

Priprema:

Pileća prsa podeliti na 3 fileta i blago ih izlupati kako bi bili tanki i ravnomerni. Posoliti i pobiberiti meso sa obe strane. Na svaki file staviti malo sitno iseckanog belog luka, spanać i krišku čedar sira. Urolati meso i obaviti ga sa 2 kriške slanine, vodeći računa da krajevi budu dobro zatvoreni (po potrebi pričvrstiti čačkalicom).

Za savršene pileće rolnice:

Lupanje mesa – Pileći fileti će se lakše rolati ako ih stavite između dva parčeta providne folije i nežno izlupate čekićem. Tako će biti ravnomerni i lakše se ispeći.

Zapečaćivanje rolnica – Pre nego što ih prebacite u rernu, prvo ih zapecite u tiganju sa strane gde se završava rolnica – to će sprečiti da se otvore tokom pečenja.

Sočnost mesa – Pre nego što dodate fil, premažite piletinu tankim slojem krem sira ili senfa – to će dodati vlagu i bogatiji ukus.

Hrskava slanina – Ako želite da slanina bude još hrskavija, pred kraj pečenja uključite rernu na gornji grejač na 2-3 minuta.

U tiganju na srednje jakoj vatri propržiti rolnice sa svih strana dok slanina ne postane hrskava. Prebaciti u rernu i peći na 180°C oko 15 minuta dok meso ne bude potpuno pečeno.

Krompir oljuštiti i iseći na kocke. Kuvati u posoljenoj vodi dok ne omekša (oko 15 minuta). U šerpi rastopiti puter i dodati grančice ruzmarina i cele zgnječene čenove belog luka, pa kratko propržiti dok ne puste aromu. Skloniti ruzmarin i beli luk, dodati skuvan krompir i izgnječiti ga viljuškom ili gnječilicom. Sipati mleko ili pavlaku i mešati dok se ne postigne kremasta tekstura.

Bonus video

Kako se sprema rolovana piletina? Izvor: Kako se sprema rolovana piletina?