Sastojci:
- 500 g boranije
- 400 g mesa (po želji piletina, junetina ili svinjetina)
- 1 glavica crnog luka
- 2-3 čena belog luka
- 1 šargarepa
- 1 krompir
- 1 kašičica crvene slatke paprike
- 1 lovorov list
- So, biber i začin po ukusu
- 2-3 kašike ulja ili masti
- 700 ml vode ili bujona
- 1 kašičica brašna (po želji za zgušnjavanje)
Priprema boranije:
Meso iseckajte na kockice ili manje komade. U velikoj šerpi zagrejte ulje (ili mast) i propržite meso dok ne dobije lepu zlatno-smeđu boju. Po potrebi, dodajte malo soli i bibera. Dodajte sitno iseckan crni luk i šargarepu u šerpu sa mesom. Pržite još nekoliko minuta dok luk ne omekša. Dodajte iseckan beli luk i sve dobro promešajte. Dodajte očišćenu i opranu boraniju i iseckan krompir. Promešajte sve zajedno.
Bolji ukus sa bujonom – Umesto obične vode, koristite pileći ili goveđi bujon za bogatiji i puniji ukus jela.
Trik sa zaprškom – Ako želite jači ukus i gušći sos, propržite kašičicu brašna na malo ulja pre nego što dodate vodu/bujon.
Dodajte paradajz – Ako volite blago kiselkastu notu, dodajte jedan svež izrendani paradajz ili kašiku paradajz pirea tokom kuvanja.
Lepša aroma – Na kraju kuvanja, dodajte malo svežeg peršuna ili mirođije za osvežavajući miris i ukus.
Prilog koji upotpunjuje jelo – Boranija sa mesom je odlična uz krompir pire, palentu ili domaći hleb!
Dodajte crvenu papriku, lovorov list, so i biber. Prelijte sve sa 700 ml vode ili bujona (po ukusu možete dodati malo više tečnosti ako želite da jelo bude sa više sosa).
Pokrijte šerpu i kuvajte na srednjoj vatri oko 45 minuta, povremeno mešajući, dok boranija i meso ne omekšaju.
Ako želite gušći sos, u maloj čaši razmutite brašno sa malo hladne vode, pa sipajte u šerpu i kuvajte još 5-10 minuta dok se sve zgusne.
Na kraju proverite začine, po potrebi dodajte još soli, bibera ili začina po ukusu.
Bonus video
Salata od belog pasulja i ljutike za post na vodi
Domaći hleb od celog zrna
Jednostavni uštipci od pirinča
Dva sastojka kojima možete da zamenite jaja i čokoladu
Hrskavi kromboloni - spoj kroasana i krofne sa bogatim čokoladnim punjenjem