Sastojci:

  • 500 g boranije 
  • 400 g mesa (po želji piletina, junetina ili svinjetina)
  • 1 glavica crnog luka
  • 2-3 čena belog luka
  • 1 šargarepa
  • 1 krompir 
  • 1 kašičica crvene slatke paprike
  • 1 lovorov list
  • So, biber i začin po ukusu
  • 2-3 kašike ulja ili masti
  • 700 ml vode ili bujona
  • 1 kašičica brašna (po želji za zgušnjavanje)

Priprema boranije:

Meso iseckajte na kockice ili manje komade. U velikoj šerpi zagrejte ulje (ili mast) i propržite meso dok ne dobije lepu zlatno-smeđu boju. Po potrebi, dodajte malo soli i bibera. Dodajte sitno iseckan crni luk i šargarepu u šerpu sa mesom. Pržite još nekoliko minuta dok luk ne omekša. Dodajte iseckan beli luk i sve dobro promešajte. Dodajte očišćenu i opranu boraniju i iseckan krompir. Promešajte sve zajedno.

Bolji ukus sa bujonom – Umesto obične vode, koristite pileći ili goveđi bujon za bogatiji i puniji ukus jela.

Trik sa zaprškom – Ako želite jači ukus i gušći sos, propržite kašičicu brašna na malo ulja pre nego što dodate vodu/bujon.

Dodajte paradajz – Ako volite blago kiselkastu notu, dodajte jedan svež izrendani paradajz ili kašiku paradajz pirea tokom kuvanja.

Lepša aroma – Na kraju kuvanja, dodajte malo svežeg peršuna ili mirođije za osvežavajući miris i ukus.

Prilog koji upotpunjuje jelo – Boranija sa mesom je odlična uz krompir pire, palentu ili domaći hleb!

Dodajte crvenu papriku, lovorov list, so i biber. Prelijte sve sa 700 ml vode ili bujona (po ukusu možete dodati malo više tečnosti ako želite da jelo bude sa više sosa).

Pokrijte šerpu i kuvajte na srednjoj vatri oko 45 minuta, povremeno mešajući, dok boranija i meso ne omekšaju.

Ako želite gušći sos, u maloj čaši razmutite brašno sa malo hladne vode, pa sipajte u šerpu i kuvajte još 5-10 minuta dok se sve zgusne. 

Na kraju proverite začine, po potrebi dodajte još soli, bibera ili začina po ukusu.

Bonus video

Zapečena boranija sa slaninom Izvor: Zapečena boranija sa slaninom