Boranija dolazi iz Meksika, a ova namirnica bogatog je nutritivnog sastava i preporučuje se u raznim dijetama. Boranija je puna minerala, vitamina i vlakana koji su važni za zdravlje. Sprema se lako, može biti varivo, može da se koristi u salatama, a može i da se ispeče i kombinuje sa raznim ukusima. Mi vam predlažemo da za ručak napravite boraniju sa mesom i tajnim sastojkom. U pitanju je ajvar koji ovom jelu daje poseban šmek. 

  • Sastojci: 
  • 1 kg boranije
  • 500 g junećeg mesa
  • 1 ljubičasti luk 
  • 4 čena belog luka 
  • 2 šargarepe
  • 2 štapića celera
  • 1 tikvica
  • 2 kašike ajvara 
  • 100 ml paradajz sosa 
  • 1 kašičica slatke paprike 
  • 1/2 kašičice kurkume 
  • malo majčine dušice 
  • 30 g putera 

Priprema: 

Isecite luk na rebarca, pa propržite na malo ulja i malo istopljenog putera (15 g). Kada omekša dodajte meso isečeno na kockice, mleveni beli luk i sitno seckanu šargarepu (1 komad). Dinstajte još 20-tak minuta. Zatim dodajte boraniju i preostali puter. Dinstajte još 20 minuta, a onda dodajte rendanu šargarepu (1 komad), tikvicu i celer. Promešajte, pa dodajte ajvar i paradajz sos. Opet promešajte. Smanjite temepraturu i kuvajte još 2 sata. Ako vam zafali malo vode sipajte, ali ne nalivajte previše.

BONUS VIDEO: 

Instagram/healthyfitnessmeals Recept za pastirsku pitu

Izvor: Stvar ukusa