Sastojci:

Za domaće lisnato testo:

  • 110 g brašna
  • 75 g putera
  • 1 do 2 kašike vode
  • 1 prstohvat soli

Za fil:

  • 225 grama mlevenog mesa
  • 1/2 velikog luka
  • 4-5 listova žalfije
  • 1 šaka suvih šljiva
  • 1 kašičica kandirane kore pomorandže
  • 1 prstohvat soli
  • 1 razmućeno jaje za premazivanje
Trik za sočno mleveno meso!

Kako bi mleveno meso bilo sočno, dodajte mu malo sode bikarbone. Na pola kilograma mlevenog mesa, sirovog, ide trećina kašičice sode bikarbone. Promešajte i ostavite da odstoji 15 minuta i nakon toga pržite.

Recept za rolat od mlevenog mesa u lisnatom testu:

Kako biste napravili ovaj rolat prosejte brašno i ubacite ga u blender. Narendajte hladan puter i pomešajte sa brašnom, dodajte prstohvat soli i 1-2 kašičice vode. Blendirajte, testo će biti vlažno, pa dodajte još kašičicu vode i blendirajte.

Prebacite na radnu površinu i mesite rukama. Formirajte od njega kuglu i stavite u frižider na par trenutaka. U međuvremenu u blender ubacite u blender luk, bosiljak, suve šljive, i dobro izblendirajte da usitnite sve. U činiju ubacite mleveno meso, dodajte izblendirano povrće, koricu narandže i prstohvat soli, pa sve promešajte rukama.

Testo razvaljajte u kvadrat veličine 25x12 cm. Preko njega stavite fil od mesa formiran u vidu dugačke kobasice, duž donje strane testa. Razmućenim jajetom premažite testo i urolajte, pa ponovo površinu testa premažite jajetom.

Isecite rolat na komade i stavite na pleh obložen papirom za pečenje. Površinu testa zasecite makazama, na svakom komadu. Pecite u rerni zagrejanoj na 185 stepeni C, oko 30 minuta. Uživajte! Možda ćete želeti da napravite i pohovane palačinke sa mlevenim mesom i povrćem.

Pročitajte i kako se prave faširane šnicle od svinjskog mesa po najboljem bakinom receptu

BONUS VIDEO

Rolat od lisnatog testa Izvor: Rolat od lisnatog testa

StvarUkusa