Sastojci:

Za paprikaš:

  • 500 g pilećeg mesa (batak, karabatak ili belo meso)
  • 1 veći crni luk
  • 1 šargarepa
  • 1 čen belog luka
  • 1 kašika masti ili ulja
  • 1 kašika mlevene paprike 
  • 1 kašika brašna 
  • 200 ml paradajz soka
  • 500 ml pilećeg bujona ili vode
  • So, biber, lovorov list

Za noklice:

  • 1 jaje
  • 3 kašike brašna
  • so
  • 1-2 kašike vode

Priprema:

Piletinu iseći na manje komade. Ako koristite batake i karabatake, možete ih ostaviti cele radi bogatijeg ukusa. 

Na zagrejanom ulju ili masti propržiti sitno seckani crni luk dok ne postane staklast. Dodati sitno seckani beli luk i šargarepu nasečenu na kolutove. Skloniti šerpu sa ringle i umešati mlevenu papriku. Vratiti na ringlu, dodati meso i kratko propržiti. Posuti brašnom, promešati i sipati paradajz sok i bujon. Dodati so, biber i lovorov list. Poklopiti i kuvati na laganoj vatri oko 40 minuta dok meso ne omekša.

Saveti za savršen paprikaš:

Koristite mast umesto ulja za autentičan ukus.
Noklice će biti mekane ako ih ne pretrpate brašnom.
Ako volite gušći sos, dodajte malo kisele pavlake pred kraj kuvanja.

Za noklice:

U činiji umutiti jaje sa prstohvatom soli, dodati brašno i malo vode da se dobije gušća masa (gusta kao za palačinke). Kašičicom zahvatati smesu i spuštati je u ključali paprikaš. Kuvati još 5-7 minuta dok noklice ne omekšaju. Po želji dodati malo seckanog peršuna za osvežavajući ukus.

Bonus video

Recept za svinjski paprikaš Izvor: Recept za svinjski paprikaš