Sastojci:

  • 1 kašika ulja
  • 1 mali luk, iseckan
  • 1 čen belog luka, vrlo sitno iseckan
  • 400 g pasulja iz konzerve, oceđenog
  • 400 g paradajza isečenog na kockice
  • ½ crvene paprike, seckane
  • 1 kašičica sušenog bosiljka
  • 1 kašičica sušenog origana
  • so i biber po ukusu
  • 3 kašike putera
  • 3 kašike višenamenskog brašna
  • 360 ml mleka
  • 120 g rendanog parmezana
  • 4 testa za lazanje
  • 115 g rendanog kačkavalja
Zašto je korisno jesti pasulj?

Pasulj je vrlo koristan za ljudski organizam, jer je bogat vlaknima i tako pomaže rad probavnog sistema. Takođe ima visok sadržaj antioksidanasa i fitonutrijenata, pa ima i antiinflamatorna svojstva. Ima visok nivo kalijuma pa pomaže u radu srca, a zbog manjaka natrijuma ima pozitivan efekat na regulaciju pritiska. Odličan je za imuni sistem, jer sadrži gvožđe, magnezijum, folnu kiselinu, cink i vitamin B6.

Recept za lazanje sa pasuljem:

Kako biste napravili lazanje zagrejte rernu na 175 stepeni C. Zagrejte ulje u tiganju na srednjoj vatri i pržite luk dok ne omekša. Umešajte beli luk i pržite i njega. Pomešajte pasulj, paradajz i crvenu papriku. Začinite bosiljkom, origanom, solju i biberom. Nastavite da pržite 10 minuta i povremeno mešajte.

Rastopite puter u šerpi na srednjoj vatri i postepeno umešajte brašno, dok ne postane glatko. Polako umešajte mleko. Umešajte parmezan i nastavite da kuvate i mešajte dok se malo ne zgusne.

Rasporedite 1/2 mešavine pasulja u tepsiju i na vrh stavite 2 testa za lazanje. Premažite preostalom mešavinom pasulja i na vrh opet stavite testeninu. Prelijte sosom i pospite narendanim kačkavaljem. Pecite 20 minuta u zagrejanoj rerni, ili dok ne porumeni. Uživajte! Možda ćete želeti da napravite i palenta lazanju.

Pročitajte kako se prave domaće lazanje po italijanskom receptu

BONUS VIDEO

Video Player is loading.
Current Time 0:00
Duration 0:00
Loaded: 0%
Remaining Time 0:00
 
Stream Type LIVE
Stream Type LIVE
Lazanja sa pohovanim tikvicama Izvor: Lazanja sa pohovanim tikvicama

StvarUkusa