Sastojci:
- 340 g (12 listova) rezanaca za lazanje
- 450 g mocarela sira, iseckanog
- 230 g parmezana narendanog
Za paradajz sos:
- 3 kašike maslinovog ulja
- 6 čenova belog luka, sitno iseckanih
- 2 kašike paradajz paste
- 120 ml suvog crnog vina po izboru
- 1/2 kašičice šećera
- 1/2 kašičice sušenog origana
- 1/2 kašičice soli
- 1/4 kašičice tucane paprike
- 790 g izgnječenog paradajza
- 12 listova svežeg bosiljka, sitno iseckanih
Za bešamel sos:
- 700 ml mleka
- 60 g putera
- 60 g brašna
- 1/8 kašičice soli
- 1/8 kašičice belog bibera
Za meso:
- 450 g mlevenog mesa
- 450 g ljutih kobasica
- 1 kašika maslinovog ulja
- 1 kašika semena komorača
- 1/2 kašičice tucane paprike
- 6 čeova belog luka, sitno naseckanih
- 1 veliki beli krupno seckani
Recept za domaće lazanje:
Za ove lazanje prvo napravite marinara sos. U velikom tiganju zagrejte ulje na jakoj vatri i dodajte mleveni beli luk i pržite 2 minuta. Smanjite vatru na srednju i dodajte vino, paradajz pastu, šećer, sušeni origano i so i crvenu papriku i dinstajte 2 minuta. Dodajte paradajz, promešajte i dinstajte dok se malo ne smanji, oko 20 minuta. Poslednjih 10 minuta dinstanja dodajte bosiljak i promešajte. Začinite sos sa još soli po ukusu. Ostavite na stranu.
Nakon toga napravite bešamel sos. Zagrejte mleko u loncu. U tiganju istopite puter, a zatim brašno sa solju i belim biberom. Umutite brašno i puter i ostavite da se krčka na laganoj vatri, 1-2 minuta. Postepeno dodajte toplo mleko i umutite dok se na laganoj vatri ne formira glatki sos. Kuvajte nekoliko minuta, sos će se zgusnuti. Ostavite na stranu. Pripremite meso tako što ćete u tiganju na jakoj vatri da zagrejte maslinovo ulje. Dodajte semenke komorača i tucanu papriku. Dinsatjte 30 sekundi i dodajte luk. Nastavite da pržite na jakoj vatri dok luk ne omekša, 2 minuta. Dodajte beli luk, neprestano mešajući 30 sekundi.
Dodajte mleveno meso i kobasicu i pržite na jakoj vatri, lomeći meso na komade kašikom. Kada je prženo ocedite višak masnoće i prebacite u blender. Blendirajte nekoliko puta dok ne postane skoro poput pirea. Vratite smesu u tiganj i dodajte paradajz sos koji ste pripremili. Mešajte da sjedinite meso i sos. Pokrijte i ostavite da se sos krčka oko 20 minuta na laganoj vatri, povremeno mešajući. Dodajte 1 šolju vode ako postane previše gusto i nastavite sa kuvanjem.
U posudu za pečenje ubacite suve testo za lazanje i prelijte vrelom vodom. Ostavite da se odmori 20 minuta. Ocedite tečnost u kroz cediljku. Zagrejte rernu na 176 ° C. Podmažite vatrostalnu posudu. Počnite tako što ćete premazati malo sosa od mesa na dno podmazane posude. Preko toga stavite testo za lazanje, pa preko toga stavite još sosa od mesa, zatim bešamel sos, pa poređaje sireve. Ponovite postupak 3-4 puta dok ne potrošite sav materijal. Pecite 30 minuta dok vrh ne porumeni. Ostavite lazanje da odstoje 15 minuta pre serviranja. Možda ćete želeti da napravite i lagane lazanje sa bundevom i sirom.
Pročitajte kako se prave lagane mediteranske lazanje od povrća
BONUS VIDEO
StvarUkusa
Kako da kod kuće napravite medovaču
Recept za rižoto sa graškom
Šnicle od svinjskog vrata marinirane u pivu
Posni čokoladni kolač sa marmeladom
Kako da napravite potaž od bundeve